DROGA ZA SILOVANJE I U HRVATSKOJ: Obično završi u nečijoj čaši – koje su opasnosti?

Sve su češće vijesti o drogi za silovanje, koje ima i u Hrvatskoj. Tri vrste droga najčešće se koriste, a žrtvu se može drogirati na različite načine.

“To je Rohypnol, koji djeluje kao Apaurin ili Xanax, to je skupina sedativa. Drugi je ‘G’, takozvani tekući ecstasy ili GHB, koji je, rekao bih, u Hrvatskoj najviše u primjeni i treći je Ketamin, koji se koristi kao anestetik u veterinarskoj medicini”, pojasnio je psihijatar iz Klinike za psihijatriju Vrapče Ivan Ćelić.

Dodaje da im je zajedničko da dolazi do amnezije. Žrtvu se može drogirati na različite načine – ubodom igle ili papirićima koji su navlaženi psihoaktivnim tvarima. Ipak, najčešće joj se droga ubaci u piće.

“Može izazvati usporavanje rada srca, ako se uzima u nekoj velikoj količini, može završiti fatalno, osoba može završiti u komi. Često puta dolazi do motoričkih ispada – osoba postane nestabilna na nogama, ono što naglašavam – osoba se najčešće ničega ne sjeća”, pojasnio je Ćelić.

Ne događa se ovo u Hrvatskoj često, ali svatko može postati žrtva. I mladi su toga svjesni. “Iskreno, da, malo se i ja bojim toga jer znam da se to događa”, priznaje Pjer iz Splita.

Djevojke su posebno na oprezu. “Jedna ostane za stolom i pazi na to piće tako da ne postoji mogućnost da nam netko nešto ubaci unutra. Ili držimo piće u rukama cijelo vrijeme”, rekle su Patricija i Ivona iz Zagreba.

Na oprez apelira i doktor Ćelić, koji kaže da ima i onih koji sami uzimaju drogu za silovanje. I postanu ovisni o njoj. “Nažalost, proteklih godina bilježimo sve veći porast u određenim populacijama, osobito kod mladih zato što je to vrlo dostupno i vrlo jeftino. Mi imamo odjel od 25 kreveta, u ovome trenutku troje mladih ljudi koji imaju problem ovisnosti o GHB-u na bolničkom su liječenju u našoj klinici”, rekao je Ćelić u Dnevniku Nove TV.

GHB najčešće dolazi u obliku tekućine ili praha. U velikim dozama može dovesti i do smrti.