DRAŽEN OREŠČANIN: Prijedlog reforme zdravstvenog sustava uz napomenu “skinite nam se s grbače”!

Dražen Oreščanin, izvršni direktor Udruge Glas poduzetnika pogledao je statistiku HZZO-a i uz poruku “skinite nam se s grbače” ponudio svoj prilog reformi zdravstvenog sustava,

Ovo je njegova objava na Facebooku:

“Prilog za reformu HZZO-a

Malo statistike iz HZZO-a iz godišnjeg izvješća. Ukratko – 38% osiguranika nešto uplaćuje u kasicu, ostali ne uplaćuju ali koriste usluge. Fascinantan je broj “Ostalih” u koje spadaju “nezaposleni, djeca do navršene 18. godine, učenici srednjih škola i studenti na redovnom školovanju, INO osiguranici-umirovljenici, osobe nesposobne za samostalan život i rad i drugi.” kojih ima preko 1,1 milijun, dakle VIŠE OD UMIROVLJENIKA s time da su osigurani članovi obitelji (djeca) u zasebnoj kategoriji.

Moj prijedlog reforme zdravstvenog sustava je vrlo jednostavan – ukinuti kategoriju OSTALI i uvesti dvije kategoriju “Nesposobni za samostalan život i rad i socijalno ugroženi” i “Ino osiguranici”. Ino osiguranici plaćaju usluge valjda preko nekih međudržavnih ugovora. Učenici i studenti su ionako osigurani kao članovi obitelji.

Na taj način će se moči vidjeti koji su to DRUGI koji imaju osiguranje i gdje zaista žive. Tu je sigurno razlika od tih nekoliko stotina tisuća osiguranika viška u odnosu na broj stanovnika.

Također svi koji su radno sposobni ali su nezaposleni svojim vlastitim odabirom, tj. ne žele raditi i nisu prijavljeni na HZZ trebali bi također plaćati zdravstveno osiguranje.

A od nas koji plaćamo doprinose za zdravstveno desetljećima imam vrlo jasnu poruku od Udruga Glas poduzetnika – mjere i reforme za Hrvatsku 2.0 – skinite nam se s grbače!”

Kompletno izvješće HZZO za 2020. nalazi se na https://hzzo.hr/…/IZVJE%C5%A0%C4%86E%20O%20POSLOVANJU…