DRAMATIČNO U BOLNICI U ČAKOVCU: Loša epidemiološka situacija – odgođeni neki pregledi

U Međimurskoj županiji ukinute su posjete pacijentima, a odgođen je i dio naručenih pregleda u Županijskoj bolnici Čakovec, a sve zbog loše epidemiološke situacije.

U bolnici se liječi više od 100 pacijenata s COVID-om. Iz bolnice kažu da se radi o privremenoj odluci koja ovisi o daljnjem razvoju epidemiološke situacije.

Danjašnje brojke još uvijek se čekaju, a epidemiolozi poručuju da očekuju blagi pad zaraženih.

“Podaci o broju novooboljelih iznimno su visoki, prošli tjedan su od ponedjeljka do subote oni iznosili 1753 osobe pozitivne na koronavirus, što je 54 posto od testiranih. U ovom tjednu bilježimo nešto niži postotak pozitivnih, ne prelazi 50 posto, ali brojke su i dalje visoke. To su brojevi koji će se tek odraziti na situaciju u bolnici, koja je i ovako dramatična. Broj hospitaliziranih povećava se iz sata u sat, a ta velika brojka pozitivnih izvanbolničkih dokazanih, nekih 10-ak posto, sigurno će u naredna tjedan dva završiti u bolnici Čakovec na liječenju”, rekla je Marina Payerl-Pal, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije na HRT-u.

Payerl-Pal rekal je i kako ne može sigurno reći je li ovo vrhunac četvrtog vala, ali da se nada da jest, s obzirom na to da je udio pozitivnih pao s 50-ak na 40-ak posto.

Oko 75-80 posto svih hospitaliziranih je necijepljeno, a manji postotak su cijepljene osobe dvjema ili jednom dozom. Dio tih hospitaliziranih, s obzirom na tešku kliničku sliku, dobio je potporu kisikom za disanje.Unatoč jednoj od najboljih procijepljenosti odraslih u zemlji – 65 posto procijepljenog stanovništva starijeg od 18 godina, bolnica se rapidno puni.“Svi oblici okupljanja većeg broja ljudi nikako se ne preporučuju, posebno ako traju dulje, što omogućuje lakše prenošenja virusa u zatvorenim prostorima”, rekla je.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!