DRAMATIČNO NA CESTAMA: Snijeg u Dalmaciji, jaki vjetar, neke prometnice zatvorene

Zima je počela pokazivati svoje zube pa su i zimski uvjeti na pojedinim autocestama u Hrvatskoj, a zbog jakog vjetra zatvorene su brojne prometnice.

Hrvatski autoklub izvijestio je kako su zimski uvjeti na pojedinim cestama u Lici i unutrašnjosti Dalmacije, dok u priobalju puše bura, povremeno s olujnim i orkanskim udarima.

Za sav promet zbog vjetra su zatvoreni dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, dionica autoceste A6 Rijeka – Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za sve skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar – DC3), dionica Jadranske magistrale (DC8) Senj – Sveta Marija Magdalena, državna cesta DC54 Maslenica – Zaton Obrovački, Krčki most i Paški most.

Samo za osobna vozila otvorene su: dionica autoceste A6 Rijeka – Zagreb između čvorova Orehovica i Kikovica, brza cesta Solin – Klis (DC1), Jadranska magistrala (DC8), na dionici Bakar – Senj, DC25 na dionici Gospić – Karlobag, DC27 Gračac – Zaton Obrovački,
državna cesta između čvora i mjesta Križišće (DC99) te lokalna cesta LC58107 Kraljevica – Križišće.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto trenutačno nema slobodnog cestovnog pravca. Iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri mogu voziti autocestom A6 do čvora Delnice i dalje starom cestom kroz Gorski kotar prema Kikovici/Rijeci (DC3) i obrnuto.

U prekidu su brojne trajektne, katamaranske i brodske linije.

“Savjetujemo vozačima da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez propisne zimske opreme”, poručuju iz HAK-a.

Zatvorene ceste

Policijska uprava splitsko-dalmatinska izvijestila je nešto prije 8 sati da je brza cesta Solin – Klis još uvijek zatvorena za promet.

“Na autocesti A1 smjer Bisko – Ravča proglašeni su zimski uvjeti, kao i na cesti D 76 Bast – Zagvozd”, javljaju iz policije te vozačima savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i da ne kreću na put bez zimske opreme.

U 10:15 sati za sav promet otvorena je dionica ceste D8 od Piska do Donjih Brela”Upravljanje vozilima u ovakvim je uvjetima otežano, stoga pozivamo vozače na dodatni oprez i prilagođavanje vožnje uvjetima na cesti”, priopćili su iz splitske policije.

Posebno upozoravamo vozače na autocesti A1 da prilagode vožnju uvjetima na cesti i poštuju istaknuta ograničenja te vode računa o očekivanom nailasku na vozila intervencijskih službi.

Crveni meteoalarm za obalu

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je za subotu, 21. siječnja, crveni meteoalarm za područje cijele jadranske obale.

Crveni meteoalarm u subotu je na snazi na području Rijeke, Kvarnera i Kvarnerića, Velebitskog kanala te srednje i sjeverne Dalmacije.