DRAMATIČNI SATI NAKON POTRESA: Već je 11,5 tisuća mrtvih – spasilačke službe čine nemoguće

Broj poginulih u razornim potresima u Turskoj i Siriji u popodnevnim satima prešao je 11,5 tisuća. Spasilačke službe iz ruševina pokušavaju izvući sve do kojih uspiju doći, ali njihove napore otežavaju vremenski uvjeti, pogotovo hladnoća, kao i novi potresi.

Izvor: Media servis

Problem je i nedostatak opreme te spasioca koji se nastoje probiti u desetke tisuća razrušenih zgrada. Turske vlasti kažu kako su potresi utjecali na živote otprilike 13,5 milijuna ljudi.

Mnogi od njih s neizvjesnošću čekaju spas, pomoć, smještaj i kritiziraju vlasti zbog spore reakcije nakon potresa. Predsjednik Recep Tayyip Erdogan obišao je potresom pogođeno područje priznajući da je reakcija države na početku bila spora. Rekao je i kako će u roku od godine dana izgraditi smještaj za sve koji su ostali bez doma.

“Imali smo nekih problema u zračnim lukama i na cestama, ali danas smo bolji. Bit ćemo bolji sutra i kasnije. Još uvijek imamo nekih problema s gorivom…ali i njih ćemo prevladati. Nikada nećemo dozvoliti da naši građani ostanu na ulici.”

Situacija se, po pitanju spasilačkih akcija, čini još gorom u susjednoj, ratom razorenoj Siriji. I tamo napore otežavaju vremenski uvjeti, ali i nedostatak teške mašinerije neophodne za probijanje kroz ruševine. Reuters prenosi izjavu jednog Sirijca iz Aleppa koji još čeka vijesti o svojoj obitelji.

“Dva dana čekam vijesti o mom ocu, majci, mom bratu, sestri i njenom sinu. Za sad se o njima ništa ne zna. Razgovarao sam s njima i čuo im glasove, ali nažalost, kao što vidite spašavanje ide vrlo sporo i nemaju dovoljno opreme.”

Foto: Screenshot

Put Turske i Sirije krenuli su spasilački i humanitarni konvoji iz cijelog svijeta pa tako i iz Hrvatske, a na tragediju koja je pogodila dvije zemlje osvrnuli su se i naši saborski zastupnici.

“Sve nas duboko je pogodila tragedija Turske i Sirije, a posebno sve one u ovoj zemlji koji su i sami prošli strahote potresa. Uz obnovu Zagreba i Banije, ne zaboravimo da ima i drugih kojima će pomoć itekako biti potrebna.”, kazala je Benčić.

“Naša srca, molitve i naša pomoć u srazmjerima naših mogućnosti će biti poslana u Tursku. Pozivam sve koji su u mogućnosti da im pomognu.”, poručio je Bernardić.

Rekli su Sandra Benčić iz Možemo i Davor Bernardić iz Socijaldemokrata. Izraze sućuti iz Sabora su uputili i Stephen Bartulica iz Domovinskog pokreta i nezavisni Miroslav Škoro koji je pritom kritizirao reakciju domaćih vlasti na potrese u Zagrebu i na Baniji.

“Pozdravljamo i odluke Vlade da se tamo šalje pomoć koliko Hrvatska može. Treba ustrajati u tome”, kazao je Bartulica.

“Odgovorno tvrdim s ove govornice da im ne možemo čak ni vratiti njihove kontejnere jer u obnovi nismo učinili apsolutno ništa”, konstatirao je Škoro.

Kao izraz sućuti zbog ove nezapamćene tragedije, u Saboru je održana i minuta šutnje.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!