DRAMATIČNA PRIČA DJEČAKA VOJNIKA: Imao je šest godina kad su ga odveli – sa 12 je već bio ranjen

d

Piše: Mario Milek

Godine 1998. uspio je Deng Thiak Adut pobjeći iz Sudana, gdje je na silu u svojoj šestoj godini odveden od majke i uvučen u oslobodilačku vojsku Sudana. Danas je diplomirani pravnik u Australiji, a njegova priča obilazi svijet.

Svoju priču, koja na video snimci stane u 90 sekundi Deng Thiak Adut nedavno je ispičao cijeloj Australiji i raznježio mnoge.

„Izgubio sam slobodu da čitam i pišem“, rekao je. „Izgubio sam slobodu da pjevam dječje pesme. Izgubio sam pravo da budem nedužan. Izgubio sam pravo da budem dijete…Umjesto toga učili su me pjevati ratne pjesme i da volim smrt drugih…“

Kada su ga u šestoj godini odveli od majke, kaže da je puna 33 dana marširao do Etiopije gdje se morao boriti protiv tamošnjih pobunjenika. Bilo mu je dvanaest godina kada je ranjen u leđa. Onda je nekako uspio prebaciti se opet u Sudan odakle je uz pomoć UN-a otišao u Sydney.

Bilo mu je petnaest godina kada je sam naučio čitati. Živio je neko vrijeme u starom autu. Ali, sloboda mu je značila više od svega. Zbog nje je izabrao i pravo kako bi mogao pomagati drugima. Zahvalio je Deng i Australiji koja mu je pomogla i poručio svim migrantima da poštuju svoju novu domovinu, ali da ne zaborave svoje korjene.

Danas je poznat širom Australije, gotovo kao nacionalni heroj o kome svi pričaju. On je primjer kako se može uspjeti, ali i upozorenje svijetu što se sve događa kada su i djeca ratnici.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!