VIDEO: TURSKA DRAMA – Puč nije uspio – 191 mrtvih , 1.440 ranjenih, moguć i novi udar

vojnici, predaja, turska

U Turskoj je vojska kasno sinoć započela vojni udar. Na ulice su izašla oklopna vozila, a iz baza poletjeli zrakoplovi, uveden je policijski sat.

Tenkovi su okružili zgradu parlamenta, čule su se bombe i pucnji iz zraka. Vojska je upala u brojne institucije i medijske redakcije.

Turski predsjednik Erdogan obratio se jutros javnosti. U obraćanju putem televizije okružen podupirateljima rekao je da će pobunjenici biti kažnjeni, da je pobuna slomljena, ali da se na pojedinim mjestima još pruža otpor. Najavio je čišćenje vojske.

Brojke o mrtvima, ranjenima i uhićenima stalno se mijenjaju. Trenutno je 191 mrtvih, 1.440 ranjenih ili ozlijeđenih i oko 3.000 uhićenih.

Televizijske postaje objavile su u subotu ujutro da je šef glavnog stožera turske vojske, general Hulusi Akar, oslobođen nakon što su ga pučisti držali kao taoca u zračnoj bazi u blizini Ankare, a javljalo se i da je ubijen.

Noćas su civili na ulicama izrazili protest zbog izlaska vojske, mnogi su stali pred tenkove. NATO, čija je Turska članica, prati događaje.

U Rusiji su izrazili zabrinutost, SAD podržavaju Erdoganovu demokratski izabranu vlast, a dužnosnici EU pozivaju na što hitniju uspostavu ustavnog poretka.

Turska demokracija mora se poštovati i Berlin podupire izabranu vlast u Ankari, rekao je glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel u subotu nakon pokušaja udara frakcije turske vojske, a predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je da se napetosti ne mogu rješavati oružjem, javljaju mediji.

O situaciji u Turskoj oglasilo se priopćenjem i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova u kojem poručuju kako intenzivno prate razvoj situacije.

”Ovim putem apeliramo na državljane RH koji se nalaze u Istanbulu i Ankari da ostanu u svojim domovima ili u hotelima, a za sve daljnje upite da se slobodno obrate Veleposlanstvu RH u Ankari na +905333034882 i Generalnom konzulatu RH u Istanbulu na +905323089657.

O cijelom događaju više možete pročitati OVDJE.