DRAMA U BRAZILU: Hoće li komarci i zika virus ugroziti Olimpijske igre

komarac

Dilma Rousseff, predsjednica Brazila, uvjerena je kako epidemija virusa zika u Brazilu neće ugroziti održavanje Olimpijskih igara koje trebaju početi u kolovozu ove godine.

Procjenjuje se da je u Brazilu zaraženo od nekoliko stotina tisuća do čak 1,3 milijuna ljudi. Autohtoni slučajevi zaraze virusom zabilježeni su u još 26 zemalja. Znanstvenici već rade na cjepivu za dengue groznicu, koju također prenose komarci, a sada će se udružiti u suradnji ne bi li se što prije pronašao lijek za virus zika.

 

To su u razgovorima zaključili američki predsjednik Barack Obama i njegove brazilska kolegica Dilma Rousseff, zalažući se za ujedinjenje svih mogućih snaga, jer Brazil u tome ne može ostati sam.

Naime, virus se širi i prijeti i Olimpijskim igrama, iako brazilska predsjednica smiruje situaciju i kaže:

“Ova situacija ne ugrožava Olimpijske igre. Sigurni smo da ćemo do početka Igara imati značajnog uspjeha u iskorjenjivanju tigrastih komaraca, koji prenose virus zika.”

Ljetne olimpijske igre trebale bi biti održane u Rio de Janeiru od 5. do 21. kolovoza, a s pravom se očekuje kako bi trebale privući veliki broj sportaša i gledatelja iz cijeloga svijeta.

Zato je brazilska predsjednica na noge digla i oko 220.000 brazilskih vojnika koji doslovno idu od kuće do kuće dijeleći letke u kojima se navode načini širenja zike, kao i njenog sprječavanja.

Podsjetimo, zika se povezuje sa značajnim rastom broja djece koja se rađaju s mikrocefalijom, a čije su majke tijekom trudnoće bile zaražene virusom zika. Na sreću većina zaraženih osjeti

Predsjednica Rousseff, svjesna situacije u kojoj su posebno ugrožene trudnice, naglašava kako “ovaj rat zavisi od nas. Vlada je na čelu tih napora, ali mi ne možemo sami dobiti rat. Potrebno je da se uključe svi”. (t. b.)