DRAMA NA VRHUNCU: Putin poslao vojsku na istok Ukrajine – Zapad prijeti sankcijama

Situacija na istoku Europe dosegnula je rekordnu napetost. Nakon višetjednih diplomatskih napora svih strana da razriješe ovu situaciju, ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je nakon sjednice ruskog Vijeća za sigurnost javnosti poručio kako je potpisao odluku o priznanju ukrajinskih regija Donjeck i Lugansk neovisnim državama.

Izvor: Media servis

Podsjetimo, proruski separatisti u tim pokrajinama zajedno poznatim kao Donbas odmetnuli su se od ukrajinske vlade 2014. i proglasili se neovisnim “narodnim republikama”, ali sve do danas nisu priznate. Putinovo priznanje poručuje kako Rusija Donbas ne smatra dijelom Ukrajine, a to poništava mirovne sporazume iz Minska koji su bili najbolja šansa svim stranama za rješavanje sukoba.

“Situacija u Donbasu ponovno je postala kritična, akutna. Danas vam se obraćam izravno, ne samo da procijenim sto se događa već i da vas informiram o donesenim odlukama, kao i mogućim daljnjim koracima u tom smjeru. Dopustite mi da još jednom naglasim, Ukrajina nije samo susjedna zemlja, ona je sastavni dio naše povijesti, kulture i duhovnog kontinuuma.”

Nedugo nakon toga potpisao je uredbu svom ministarstvu obrane da uputi ruske mirovne snage u odmetnute regije na istoku Ukrajine, a diljem Europe pljušte salve osuda ovakve odluke.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na Twitteru se obratila javnosti poručivši im: “Priznanje dviju odmetnutih regija u Ukrajini očigledno je kršenje međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta Ukrajine i sporazuma iz Minska. EU i njegovi partneri reagirat će jedinstvom, čvrstoćom i odlučnošću u solidarnosti s Ukrajinom.

Sličnog stava je i glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg, ali i ostali europski lideri poput francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačkog kancelara Olafa Scholza.

Britanski premijer Boris Johnson sličnog je stava:

“To je jednostavno kršenje međunarodnog prava. To je flagrantno kršenje suvereniteta i integriteta Ukrajine, odbacivanje sporazuma iz Minska i mračan nagovještaj onoga što dolazi.”

I hrvatski premijer Andrej Plenković kao i ministarstvo vanjskih i europskih poslova osudilo je ovakav ruski čin izražavajući solidarnost s Ukrajincima, ali i čitavom Europom.