DRAGO PRGOMET: Nećemo podržati niti jednog sadašnjeg suca, a niti jednog političara iz Sabora za suca

drago prgomet

Drago Prgomet, čelnik Hrida, oglasio se priopćenjem o skorom izboru Ustavnih sudaca u hrvatskom Saboru naglasivši kako propast izbora znači i potpuni kolaps države.

Kao što je poznato m- raspisan je poziv za izbor 10 ustavnih sudaca, koji bi se morali izabrati do početka lipnja. Od početka godine Ustavni sud radi sa samo 10 sudaca, umjesto 13 koliko ih treba imati u punom sastavu, a 7. lipnja iz suda mora otići još četvero sudaca. Ako Ustavni suci ne budu izabrani, sud više neće imati kvorum. Za izbor sudaca potrebna je dvotrećinska većina u Saboru.

Drago Prgomet kaže:

“U vrijeme duboke krize Vlade i blokade odlučivanja u Saboru ne trebamo još i krizu s Ustavnim sudom jer bi to bio potpuni kolaps države. Zato Hrvatski sabor mora iskoristiti izbor Ustavnih sudaca za podizanje kvalitete i narušenog ugleda Ustavnog suda. Hrvatska inicijativa za dijalog zalaže se za javno glasovanje pri njihovom izboru.

Zalažemo se i podržat ćemo osobe dokazanog pravnog i sudskog znanja i iskustva. Saborski zastupnici HRID-i neće podržati niti jednog sadašnjeg Ustavnog suca koji se ponovno kandidirao, što je u duhu preporuke Venecijanske komisije, savjetodavnog tijela Vijeća Europe.

Također, nećemo podržati izbor niti jednog političara iz Hrvatskog sabora u Ustavni sud. Birajmo Ustavni a ne politički sud”, naglasio je Drago Prgomet u svom priopćenju.

Podsjetimo kako je Saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav u ponedjeljak ujutro započeo razgovore sa 46 kandidata za suce Ustavnog suda.

O izboru ustavnih sudaca Hrvatski sabor će ovaj put glasati javno.