DRAGAN PRIMORAC: Napravili smo veliki iskorak u liječenju koronavirusa

Iz tjedna u tjedan raste broj novozaraženih koronavirusom u zemlji, a samim tim se pune bolnice i sve više je ljudi na respiratoru. S druge strane vrše se istraživanja oko novog načina liječenja COVID-a 19 u kojem sudjeluju i Hrvati, a jedan od njih zadovoljno trlja ruke i poručuje – imamo iznimno moćno oruđe u rukama.

Izvor: Media servis

I ovog tjedna bilježimo porast broja novozaraženih. Na gotovo 10 tisuća testiranih od jučer je još 470 novopozitivnih osoba na koronavirus, čime se broj aktivnih slučajeva povećao na 2.560, od toga je 330 pacijenata hospitalizirano. Ukupno su na respiratoru 44 pacijenta, a preminule su tri osobe. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osvrnuo se na epidemiološku sliku u zemlji.

”Činjenica je da brojke rastu, međutim još uvijek smatramo da su naše mjere koje smo donijeli prije sezone omogućile ovako uspješnu, rekao bih i rekordnu turističku sezonu. Radi se o tome da se zapravo korigiraju neka ponašanja i zbog toga smo još uvijek u narančastom i ja se nadam da ćemo tako i ostati”, rekao je Božinović.

Tek je nešto više od polovice odraslog stanovništva procijepljeno, što je daleko od cilja kojeg je Vlada zacrtala. Predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić ponovno je pozvao svoje članice i članove, medicinske sestre i medicinske tehničare, na cijepljenje protiv COVIDa-19 jer se od početka cijepljenja do danas cijepilo njih 71 posto, sa čim Komora nije zadovoljna.

”Medicinske sestre i tehničari imaju, kao i svi drugi zdravstveni djelatnici, dvostruku odgovornost: odgovornost prema sebi, svojim bližnjima, ali i prema pacijentima o kojima skrbe. Stoga pozivam sve koji se još nisu cijepili da se radi svog i zdravlja svojih bližnjih cijepe jer jedino tako možemo osigurati sigurnu skrb za sve naše bolesnike. Očigledno je potrebna edukacija oko cijepljenja za medicinske sestre i tehničare koji se još nisu cijepili”, poručio je Gazić.

Nije učinkovito cjepivo jedini cilj u borbi protiv koronavirusa, nego i pronaći lijek, a upravo u tom području učinjen je veliki iskorak u istraživanju, u kojem sudjeluju i hrvatski znanstvenici među kojima je i predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice “Sveta Katarina” Dragan Primorac. Rekao je za Media servis da je istraživanje napravljeno nad teško oboljelim pacijentom u KB Splitu na kojega su primijenili terapiju mezenhimalnim matičnim stanicama.

”U suradnji s kolegama iz Slovenije iz Educell-Biobanke mi smo aplicirali kroz tri navrata u razmaku od tri dana negdje po prilike milijun mezenhimalni matičnih stanica koje su odmah nakon intravenozne primjene počeli raditi učinak koji mi je od ranije znamo, a to je prvenstveno redukcija upale, imunomodulatorni učinak i slično. Ono što smo mi u tom trenutku primijetili je regresija upalnih promjena”, rekao je Primorac.

A iste takve rezultate su dobili i izraelski znanstvenici na 15 pacijenata.

”Pokazuju da je 15 od 17 pacijenata s teškim oblikom COVID-a 19 pušteno sljedeći tjedan nakon što su primili zadnju dozu terapije, odnosno treću dozu potpuno identičnu onoj koji smo mi davali. Ova metodologija je jedan od najvećih iskoraka prema riječima izraelski kolega, ali drugih kako bismo to gotovo ireverzibilno stanje pacijenta vratili u normalu”, zaključio je Primorac.

​”I pacijenti i liječnici mogu biti sigurni jer znaju da imamo iznimno moćno oruđe u rukama”, zaključio je Primorac.