DRAGAN KOVAČEVIĆ: Magistar Plenković je rekao doktoru Ćoriću da se s tim memorandumom ide

Sjednica Antikorupcijskog vijeća, sazvana radi rasvjetljavanja afere u Ini, počela je u četvrtak u Hrvatskome saboru, ali bez premijera Andreja Plenkovića, koji nije došao na javno saslušanje na koje se odazvao samo bivši šef Janafa Dragan Kovačević.

Kovačević se prisjetio sastanka s Plenkovićem (kojeg je opetovano zvao “magistrom Plenkovićem”, a Ćorića “doktorom Ćorićem”) iz 2018. godine.

Rekao je da je ministar vršio pritisak da se potpiše memorandum o izvozu hrvatske nafte u Mađarsku. Dodao je da je pritisak vršen i prije toga deset godina, od različitih vlada, ali da bi se od toga odustajalo nakon što bi Kovačević rekao da je to štetno za nacionalne energetske interese, javlja HRT.

Što se tiče sastanka s Plenkovićem i ostalima, rekao je da je pozvan na konzultacije, te da je opet rekao da to nije dobro za energetsku i nacionalnu sigurnost Hrvatske, iako je jako dobro za Janaf što se tiče korporativnoga dijela.

– Doktor Ćorić je… Onako, i hoće i neće. I razgovor je trajao, ja sam decidirano rekao da ja taj memorandum u takvom obliku ne mislim potpisati. Magistar Plenković je rekao doktoru Ćoriću da se s tim memorandumom ide, rekao je Kovačević, dodajući da je mislio da će Plenković predložiti njegovu smjenu.

Kovačević je naglasio da on nije potpisao taj memorandum, kao i da nije bio ni na jednom sastanku u Ini jer nije htio ići na njih.

– Uzeli su moje neke suradnike, oni su jednostavno – što će ljudi – jednostavno, dođe ministar, takva je odluka i taj memorandum je potpisan, rekao je Kovačević u uvodnom izlaganju.