DR. ČULINOVIĆ ČAIĆ OTKRIVA: Priziv savjesti mora se uložiti pismeno pri zapošljavanju

“Kako je moguće da u jednoj državnoj bolnici svi ginekolozi imaju priziv savjesti?”, rekla je dr. Renata Čulinović-Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata, gostujući na N1 televiziji.

“Priziv savjesti je nešto što se mora uložiti kod zapošljavanja. Ne može se dogoditi da baš svi ginekolozi na odjelu u bilo kojoj bolnici imaju priziv savjesti jer o tome mora voditi računa onaj tko vodi kadrovsku politiku”, rekla je Čulinović-Čaić za N1.

Kaže da se priziv savjesti mora uložiti pri zapošljavanju pismeno.

“Ne može se dogoditi da netko svjesno zaposli ginekologa koji ima priziv savjesti, ili ti ginekolozi koji su bili zapošljavani niz godina unazad nisu uložili priziv savjesti, što je onda kršenje zakona”, kazala je Čulinović-Čaić.

Pojašnjava da je u ovom slučaju trudnica zakinuta za pravo koje ima regulirano zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Također ističe da ravnatelj ne može dozvoliti da nitko u bolnici ne može obaviti legalni prekid trudnoće.

Čulinović-Čaić navodi da je očito došlo do propusta. “Hoće li ona prekinuti trudnoću ili ne, moj osobni stav je da je to njen izbor.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!