DOSTA BURE U SABORU: Po zahtjevu DORH-a ukinut je imunitet Tomislavu Sauchi

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Sabor je donio izmjene zakona o pravima i dužnostima zastupnika kojima će se između ostaloga zastupnicima koji neopravdano ne dođu u Sabor na dan zasjedanja, umanjivati zastupnički paušal za jednu dnevnicu.

Izvješće: Damon Balenović

Sabor je ukinuo i zastupnički imunitet SDP-ovom Tomislavu Sauchi po zahtjevu DORH-a. “Razočaran sam. Surađivao sam s DORH-om i ukazao na neke činjenice”, izjavio je Saucha.

Nije prihvaćen prijedlog SDP-a da se glasovanje o Sauchi odgodi do idućega petka nakon što klubovi razmotre dosadašnju praksu da se, kada ukidanje imuniteta traži državno odvjetništvo zahtjev prihvaća, odnosno odbija u slučaju privatne tužbe. Vladajući su se složili raspraviti o tome, ali ne i odgoditi glasovanje.

Komentar je dao Saucha. “Ne bi se ništa previše tu promijenilo. O toj praksi treba razgovarati, puno toga se prelomilo preko mojih leđa. Puno je stvari po prvi puta viđeno i bilo je puno obrata”, rekao je Saucha.

A zaiskrilo je kada je Hrast-ov Hrvoje Zekanović, inače iz Kluba HDZ-a, optužio Mostovog ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića da je naložio NP Krka da isplati milijun kuna u srhu reklamiranja jednoj privatnoj tvrtki. Izazvalo je to burne reakcije. Gordan Maras iz SDP-a poziva premijera Plenkovića.”Da ispita je li istina da ministri u njegovoj Vladi daju naloge ili javnim poduzećima, javnim ustanovama ili drugim tvrtkama da se sponzorski isplaćuje de facto javni novac”, rekao je Maras.

I MOST-ov Nikola Grmoja te Hrvoje Zekanović.”Ne radi se o inicijativi kako je lažno optužio kolega Zekanović ministra Dobrovića, nego o inicijativi Ministarstva turizma. Riječ je o neutemeljnim prozivkama kojima je cilj privlačenje pozornosti uoči lokalnih izbora. Znači optužili ste jednog časnog čovjeka da je nešto naložio i ja bih od vas zatražio da se ispričate tijekom današnje rasprave”, izjavio je Grmoja.

“Svaka vaša replika i vaš govor s ove pozornice je isključivo populizam i vi imate obraza mene prozvati da je ovo rečeno u svrhu kampanje. A svaki vaš govor i svaka vaša gesta isključivo služi tome”, rekao je Zekanović. A Božo Petrov ga upozorio da ne replicira s mjesta.

Zbog koncesije za plažu Zlatni rat Mostov kandidat za splitsko-dalmatinskog župana Miro Bulj obrušio se u Saboru na protukandidata iz HDZ-a Zlatka Ževrnju. Da to nije slučajno, dalo se naslutiti uoči početka sjednice kad je Nikola Grmoja odlučio neformalno razgovarati s novinarima o Ževrnji.”Ne da bi mogao odustati, nego da ga HDZ možda namjerava promijeniti jer ova situacija oko Zlatnog rata nikako nije dobra”, kazao je Grmoja.

Ževrnja je u izjavi za HINU tu Grmojinu izjavu ocijenio smiješnom. A HDZ-ov Branko Bačić poručuje: “Ono što ja znam to je da je odluku o tome tko će biti kandidat Splitsko-dalmatinske županije donosi prema Statutu HDZ-a županijski odbor Splitsko-dalmatinske županije pa vas molim da to pitanje uputite na tu adresu. Za sada nisam čuo ni vidio da se problematizira pitanje kandidature Zlatka Ževrnje”, rekao je Bačić.