DORH POTVRDIO: Provode se izvidi protiv ministra Ivana Paladine

Državno odvjetništvo (DORH) potvrdilo je da se protiv ministra Ivana Paladine provode izvidi.

“S obzirom da je sam prijavljenik javno potvrdio činjenicu da su protiv njega podnesene kaznene prijave, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske u mogućnosti je odgovoriti da je nadležno državno odvjetništvo, nakon provedenih izvida povodom pojedinih kaznenih prijava i analizom rezultata tih izvida, donijelo državnoodvjetničke odluke (rješenja o odbačajima kaznenih prijava) o čemu je obaviješten podnositelj prijava.

Nadležno državno odvjetništvo je, povodom preostalih zaprimljenih kaznenih prijava, zatražilo provođenje izvida koji su u tijeku, a o kojima, sukladno odredbi o tajnosti iz Zakona o kaznenom postupku, ne možemo davati pojedinosti, kao što ne možemo davati informacije ni o sadržaju kaznenih prijava u smislu što je predmet izvida”, stoji u odgovoru DORH-a koji potvrđuje da su u prošlosti odbačene kaznene prijave protiv Paladine, no ovdje je rječ o novoj provjeri.

Index neslužbeno doznaje da je u fokusu DORH-a Paladinino stjecanje obveznica IGH-a.

Na pitanje je li pri kupnji obveznica IGH-a imao povlaštene informacije, ministar Ivan Paladina početkom je travnja ovako odgovorio:

“To mogu komentirati. Smiješno pitanje. Koja bi to povlaštena informacija bila? Ne mogu odgovoriti jer ja ne razumijem pitanje. Što bi bila tu povlaštena informacija. Ne znate. Spominje se da bi bila to što sam ja znao tko je kupio obveznice od banaka. Pa ta informacija je bila javno objavljena na internetu godinu i pol dana prije nego sam ja kupio. O cijeni neću”, piše N1.

Ministar Ivan Paladina za N1 nije želio podrobnije komentirati vijest o izvidima DORH-a, jer je to vijest “kao da je netko napisao da je danas petak”.

”Riječ je o poznatim stvarima, u javnosti je poznato i nije ništa novo da je bivši poslovni partner protiv mene podnio više kaznenih prijava. Veći dio je već odbačen, a za svaku takvu prijavu uobičajena je procedura da se provode izvidi”, kratko je poručio i najavio da će uskoro poslati priopćenje.

Paladina je već prije potvrdio da je Sergej Gljadelkin protiv njega podnionajmanje 14 kaznenih prijava te da su neke već odbačene, što je danas također potvrdio i DORH.

U Paladininom krugu vjeruju da se radi o tim starim prijavama.

“Ako su i neke nove prijave u pitanju, Paladina je spreman sve objasniti”, kažu izvori bliski ministru graditeljstva i prostornog uređenja.