DOMOVI ZA STARIJE U GUBICIMA: Minus u Zagrebu je 5,7 milijuna eura – hoće li poskupjeti?

Ukupno 11 zagrebačkih umirovljeničkih domova moli Grad za pomoć. Zbog visokih cijena, u velikim su dugovima. Među njima je i dom Trešnjevka. Dug se popeo na 680 tisuća eura.

“Ti minusi su se dogodili zbog velikog, značajnog porasta cijena, režija i namirnica. Kako neke stvari nisu platili na vrijeme, još su nam došle i kamate”, rekla je za Dnevnik Nove TV Tatjana Brozović Perić, ravnateljica Doma za starije osobe Trešnjevka.

Dugovi nisu od jučer, nastali su u proteklih nekoliko godina. Značajno je tome pridonio i koronavirus. Trenutačno im je, kaže ravnateljica, najskuplja hrana.

“Kako mi imamo 620 korisnika ipak bih rekla da nam na namirnice ode veliki iznos, ali režije su porasle, dom treba popravljati, dom treba održavati. Kao i u vlastitoj kući, kako vama, tako i nama”, dodala je Brozović Perić.

Dug domova za starije u ovoj godini nagomilao se na 5,7 milijuna eura. Iz Grada kažu, troškove će pokriti iz proračuna. “Grad o tome vodi računa i u planiranju našeg proračuna za 2024. i 2025. vodit ćemo računa o tome da domovi imaju dovoljno sredstava “, poručila je Lora Vidović, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

Grad Zagreb od 2018. nije dizao cijenu domova za starije. Ona je sada u prosjeku od 350 do 450 eura.

“Cijene domova neće rasti u domovima u kojima je osnivač Grad Zagreb, cijene ostaju iste”, istaknula je Vidović.

Predsjednica Sindikata umirovljenika nije tako optimistična.”Ekonomska cijena je puno više, najmanje dvostruko ako ne trostruko veća i ja ne znam kako će se preživjeti u domovima u kojima se očekuje da imaju zdrava tri obroka, da imaju lijekove, nadzor, uređen okoliš”, napomenula je Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Na listi čekanja za smještaj je 10 tisuća ljudi. Iz Grada kažu da je brojka nerealna jer mnogi podnose zahtjeve kako bi “rezervirali” mjesto, a zatim zbog niza razloga odgađaju ulazak u dom.

U utorak će se na sjednici Gradske skupštine raspravljati o podmirivanju dugova domova za starije. S obzirom na to da se minusi samo generiraju, pitanje je koliko dugo će ih Grad moći podmirivati.