DOKUMENTI DOKAZUJU: Uber kršio zakone i lobirao kod poznatih političara

Britanskom listu The Guardian dostavljeno je više od 100 tisuća dokumenata koji pokazuju kako je Uber, tehnološka tvrtka poznata po aplikaciji za prijevoz, u vrijeme najvećeg uzleta kršila zakone zemalja i lobirala kod državnika.

Izvor: Media servis

Velika količina dokumenata koja je dostavljena britanskom listu otkriva da je Uber kršio zakone, varao policiju i iskorištavao nasilje protiv svojih radnika, ali i tajno lobvirao u brojnim vladama tijekom svojeg širenja.

Dokumenti otkrivaju brojne neetičke prakse tehnološkog diva od udvaranja političarima, milijarderima, medijskim vlasnicima, ali i predsjednicima. O metodama tvrtke govore io priznanja njezinog vodstva da su im postupci nezakoniti.

Otkriveno je da je osnivač Travis Kalanick zagovarao pojavljivanje taksista na prosvjedima protiv njih jer je želio da nasilje ispoljeno prema njima izazove simpatiju.

Navode se i slučajevi lobiranja kod sadanjeg njemačkog kancelara i bivšeg gradonačelnika Hamburga Olafa Scholza, američkog predsjednika Bidena, a tajno im je pomagao francuski predsjednik Macron.

Iz kompanije nakon objave kažu da je za prijašnjeg vodstva bilo grešaka ,ali da se kompanija promijenila.