DOK SE PRATI SP U NOGOMETU: Na političkoj sceni u RH donosile su se važne odluke

Politička zbivanja kao da su pala u drugi plan s obzirom da se u danima iza nas, kao i u onima pred nama mnogi bave najvažnijom sporednom stvari na svijetu – nogometom. Ipak, i u Saboru su se kroz prošli tjedan odvijale važne rasprave i glasovanja, a na svjetskoj sceni i dalje u fokusu Ukrajina i sankcije Rusiji.

Izvor: Media servis

Sve oči svijeta uprte su u Katar gdje se održava Svjetsko nogometno prvenstvo. Vatreni su kao drugi u skupini prošli u osminu finala. Nakon remija s Marokom, Kanadu su pomeli s 4-1, a zatim rezultatom 0:0 s Belgijom ostvarili prolaz dalje. Nakon utakmice s Kanadom, a prije odlučujuće s Belgijom izbornik Zlatko Dalić je rekao:
“Mi smo utakmicu dobili, odigrali sjajno međutim to je samo mali koračić.”

Nastavak natjecanja za Vatrene je već sutra kada će snage odmjeriti s Japanom i, svi se nadaju, izboriti prolazak u četvrtfinale Svjetskog prvenstva. Na političkoj sceni rasprave i glasovanja u Saboru. Sa 77 glasova za i 50 protiv izglasan je državni proračun. Njime se predviđaju prihodi države od 24,9 milijardi eura i rashodi od 26,7 milijardi eura. Uoči glasovanja oporba je oštro kritizirala proračun. Zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček.

“Proračun ne nudi ništa novo, osim daljnjih zaduženja Republike Hrvatske u iznosu od 1,8 milijardi eura. Moj pokojni djed bi bolje vodio financije od ove Vlade. Troši se iznad svoji mogućnosti, troši se više nego što se ima.”

Vladajući su odgovarali na kritike i branili proračun koji je, na koncu, izglasan. Ovoga tjedna vodila se i žustra rasprava oko sudjelovanja Hrvatske u misiji obuke ukrajinskih vojnika. Oporba smatra da se zaobilaženjem Predsjednika Republike i Vrhovnog zapovjednika krši Ustav. Zastupnik Fokusa Dario Zurovec.

“Jedno veliko Da za Ukrajinu i pomoć Ukrajincima, ali jedno veliko Ne ako će se zaobilaziti Ustav.”

Glasovanje je predviđeno za 15. prosinca, a da bi prijedlog prošao te da se Hrvatska uključi u misiju potrebna je dvotrećinska saborska većina, odnosno 101 glas. Svoj komentar dao je premijer Andrej Plenković.

“Ja vam jamčim za 77 ruku. Ne mogu vam jamčiti za oporbene ruke. Onda teret odgovornosti za to hoće li Hrvatska sudjelovati u misiji više nije na Vladi.”

O tome tko je nadležan za donošenje odluke izjasnio se i predsjednik Milanović.

“Idemo razgovarati o tome, ali ne tako da Gordan Grlić Radman ode kao potpuno neovlaštena osoba, poslovodstvo bez naloga i preuzme obavezu za koju nije nadležna ni Hrvatska Vlada. I onda ide ucjena prema Vrhovnom zapovjedniku i Predsjedniku Republike i prema Hrvatskom saboru kojem se ta odluka, za koju Sabor uopće nije nadležan jer tako ne piše u Ustavu, baci kao trula kost bijesnom psu pa ćemo sada vidjet tko će to zagrist, tko je za Putina, a tko je za Zapad. Grozno.”

Vlada je usvojila i u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o radu i Zakona o trgovini. Ključna stavka je reguliranje rada nedjeljom. Premijer Plenković najavio je model prema kojem će biti dozvoljen rad 16 nedjelja.

“Onima koji rade nedjeljom povećavamo iznos cijene rada na 50 posto više nego što je to nekim drugim danom.”

Nakon što je Zagrebački holding za siječanj najavio poskupljenje vode od 20%, Vlada je na sjednici donijela odluku da se primjena uredbe o visini naknade za korištenje voda odgodi do siječnja 2024. Ipak, do poskupljenja u Zagrebu će doći i ranije, ali će ono biti manje od najavljenih 20 posto. Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

“Nužno je da do poskupljenja dođe zbog investicija jer ovakvo stanje s vodoopskrbnom mrežom u gradu Zagrebu je apsolutno neodrživo.”

A u Splitu se vodila prava filmska potjera. U noći s utorka na srijedu vozač je autom oborio mladog policajca, nakon što se oglušio na njegovu naredbu zaustavljanja. Policajac je zadobio teške ozljede, a nakon detaljne potrage, vozač je nađen, uhićen i tereti se za teško kazneno djelo.