DOJAVE O BOMBAMA: U čak 18 gradova u Hrvatskoj u zgradama pravosudnih tijela

Dojave o bombama u zgradama pravosudnih tijela stigle su jutros u čak 18 hrvatskih gradova: Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Bjelovaru, Sisku, Varaždinu, Zadru, Dubrovniku, Šibeniku, Karlovcu, Gospiću, Puli, Virovitici, Čakovcu i Koprivnici.

Zaposlenici su evakuirani, a policija istražuje istinitost dojava. Naime, jutros su najprije zaprimljene dojave o bombama na Visokom kaznenom, Vrhovnom i Županijskom sudu u Zagrebu.

Sva tri suda se nalaze na Zrinjevcu, a svi zaposlenici su evakuirani. Još nije poznato hoće li evakuirani biti i suci Županijskog suda koji se nalaze u istoj zgradi.

Istovremeno, stigle su dojave o bombi u Županijskom i Općinskom sudu u Splitu. Protueksploizvni pregled je u tijeku, javlja Media servis.

Zaposlenici splitskog Općinskog i Županijskog suda, Općinskog i Županijskog državnog odvjetništva te zemljišnika, njih nekoliko stotina, evakuirano je iz zgrada zbog dojave o postavljenoj bombi.

Tu je informaciju Hini potvrdio glasnogovornik Županijskog suda sudac Dinko Mešin koji je rekao da su dojavu o bombi primili na mail u 9.24 sata. Navodno je pisalo “Rušit će se zgrade. Nemojte ovo zanemariti. Bomba je postavljena”.

“U sudu je postavljena bomba. Srušit ćemo Vladu Republike Hrvatske. Mi nismo u ratu s običnim građanima. Molimo napustite zagradu. Ne treba nam smrt. Cilj – Uništavanje zgrada. Molim te, nemoj to ignorirati. Naša upozorenja”, stoji u poruci koju potpisuje Resistance, prenosi Dubrovački vjesnik.

Oglasila se policija. “Jutros, 5. prosinca, u kratkom vremenskom razdoblju više policijskih uprava zaprimilo je informacije o anonimnim dojavama da su u zgradama/objektima pravosudnih tijela na njihovom području *navodno postavljene eksplozivne naprave*.

Anonimne dojave se odnose na navodno postavljene eksplozivne naprave u većem broju objektima/zgradama pravosudnih tijela na područjima 18 od 20 policijskih uprava sa sjedištima u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Bjelovaru, Sisku, Varaždinu, Zadru, Dubrovniku, Šibeniku, Karlovcu, Gospiću, Puli, Virovitici, Čakovcu i Koprivnici.

Na sve lokacije su upućeni policijski službenici protueksplozijske službe koji provjeravaju istinitost dojava i poduzimaju sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a s ciljem zaštite sigurnosti građana.

Podsjećamo sve građane na samozaštitno ponašanje i pozivamo ih da u slučaju uočavanja sumnjivih predmeta ili osoba o svemu obavijeste policiju na 192”, stoji u priopćenju koje je poslala policija.

Sve je ranije prokomentirao i ministar pravosuđa Ivan Malenica.”Teško mi je komentirati radi li se o lažnoj ili stvarnoj bombi, ali prepustio bih policiji da izvrši pretrage. Pa u Zagrebu, ali i u Dubrovniku, Karlovac, Sisak, Split, Velika Gorica. Deset pravosudnih tijela, obaviještena je policija, a evakuirani su zaposlenici, službenici i pravosudni dužnosnici i čekamo pretragu od strane policije.”

Dojave su stigle i u neke šoping centre u Zagrebu. Provjerom je vidljivo da su dojave, one gdje je sve obavljeno, bile lažne.