DOJAVA ILI SLUČAJNOST: Glavni osumnjičeni za fiktivnu prodaju automobila je u Tajlandu!

Ilustracija
Ilustracija

Osumnjičena skupina je na fiktivnoj preprodaji luksuznih automobila raznim malverzacijama navodno utajila čak pet milijuna kuna poreza.

Na stranicama PU zagrebačke je moguće pročitati:

Sudac istrage stoga mu je u petak navečer odredio istražni zatvor zajedno s još dvojicom osumnjičenih, dok je privedenu šestoricu članova navodne zločinačke organizacije pustio da se brane sa slobode.

Policijski službenici PU zagrebačke, Službe gospodarskog kriminaliteta su 4. siječnja 2018. u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija dovršili kriminalističko istraživanje nad devetero osoba zbog sumnji da su u sklopu zločinačkog udruženja trgovine luksuznim automobilima, koristeći  trgovačka društva registrirana u Republici Hrvatskoj i Republici Češkoj, kako bi krivotvorenom poslovnom dokumentacijom lažno prikazivali poslovne događaje u cilju realizacije poreznih prijevara na štetu Državnog proračuna RH.

Utvrđeno je da su I. osumnjičeni 50-godišnjak, II. osumnjičeni 28-godišnjak, III. osumnjičeni 27-godišnjak, IV. osumnjičeni 34-godišnjak, V. osumnjičeni 24-godišnjak, VI. osumnjičeni 42-godišnjak, VII. osumnjičeni 40-godišnjak, VIII. osumnjičena 48-godišnjaklinja i IX. osumnjičena 42-godišnjakinja, od početka 2015. do početka 2018. s ciljem ostvarivanja protupravne imovinske koristi s jedinstvenog europskog tržišta vršili unos osobnih automobila za koje su fiktivnom preprodajom između niza inozemnih i domaćih trgovačkih društava, čiji su stvarni vlasnici bili oni sami, povećavali cijenu automobila kako bi udio PDV-a u cijeni bio što veći te potom krivotvorenom dokumentacijom prikazivali da su automobili napuštali prostor Republike Hrvatske i na taj način su ostvarivali pravo na povrat PDV-a, čime su oštetili Državni proračun RH za iznos od najmanje 4.960.000,00 kn.

Od tog iznosa je iz sredstava Državnog proračuna RH po osnovi povrata PDV-a na žiro račun trgovačkog društva I. osumnjičenog uplaćen iznos od 1.949.495.91 kn, koji iznos je I. osumnjičeni prosljeđivao na račune drugih trgovačkih društava s ciljem prikrivanja traga nezakonito stečenih novčanih sredstava, koji su zatim drugi osumnjičeni podizali s računa društava i predavali I. osumnjičenom.

Kriminalističkim istraživanjem u kojem je za sada obuhvaćeno 40 luksuznih automobila utvrđen je osnov sumnje za počinjenje kaznenih djela – zločinačko udruženje iz članka 328. stavka 1. Kaznenog zakona, utaja poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja iz članka 256. stavka 1. i 3. Kaznenog zakona u vezi članka 329. stavka 1. točke 4. Kaznenog zakona i članka 52. Kaznenog zakona i krivotvorenja službene ili poslovne isprave u sastavu zločinačkog udruženja iz članka 279. stavka 1. Kaznenog zakona u vezi članka 329. stavka 1. točke 2. Kaznenog zakona i članka 52. Kaznenog zakona, sve u svezi članka 51. Kaznenog zakona (stjecaj i produljeno kazneno djelo).

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnesena je kaznena prijava.

Zanimljivo je kako je osumnjičeni organizator skupine uoči pokretanja istrage otputovao u Tajland, pa nije dostupan hrvatskom pravosuđu.

Njemu i još dvojici osumnjičenih sudac je odredioi istražni zatvoir, dok je ostalu privedenu šestorku pustio da se brane sa slobode.