DOGRADONAČELNICA DOLENEC: Milijunima koje smo davala za mjeru roditelj odgajatelj gradit ćemo vrtiće

Visoki upravni sud odlučio je u korist Grada Zagreba i odbacio zahtjev Udruga roditelja odgajatelja za ocjenu nezakonitosti Odluke o smanjenju i ukidanju mjere za roditelje odgojitelje, koja tako od 1. travnja pada na visinu minimalne plaće.

Odluku Visokog upravnog suda komentirala je dogradonačelnica Danijela Dolenec.

“Smatrali smo da se radilo o odluci koja je neustavna i nepravedna jer ženama brani sudjelovanje na tržištu rada i brani upis djece u vrtić”, rekla je Dolenec i dodala kako je 5380 trenutačnih korisnika dok njih 55 posto u listopadu izlaze iz mjere, “to su oni kojima je dijete navršilo 7 godina”.

“Financijski, u idućoj godini to je trošak od 365 milijuna kuna u odnosu na 520 milijuna, koliko je na tu mjeru odlazilo dosad. Na taj se način oslobađa oko 160 milijuna kuna ove godine i taj iznos usmjeravamo u izgradnju kapaciteta predškolskog odgoja i obrazovanja”, rekla je Dolenec.

Na najave Udruga da će ovo ukidanje značiti kaos jer će tisuće djece tražiti mjesto u vrtićima, a roditelji će završiti na Zavodu za zapošljavanje, Dolenec je rekla kako očekuju da će i ove godine biti veliki broj zahtjeva za upise u gradske vrtiće, no da je ova mjera zahtjevala veliko financijsko opterećenje za vrlo mali broj korisnika.

“Odluka je sada proglašena zakonitom i mi ćemo prema njoj planirati proračun”, rekla je Dolenec na najavu Udruga da će se obratiti Ustavnom sudu te je dodala i kako ne vjeruje da će biti promjena.