DODIK S PUTINOM: Rusija je jamac Deytonskog sporazuma i nema za njih sankcija u BiH

Srpski čelnik u Bosni i Hercegovini Milorad Dodik sastao se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na Međunarodnom ekonomskom forumu koji se održava u Sankt-Peterburgu.

Izvor: Media servis

Rekao je kako je predložio Rusima da u Vijeću sigurnosti UN-a podrže produženje europske vojne misije Althea.

“Naš će prijedlog Rusima biti, kada to dođe u Vijeće sigurnosti na dnevni red, da glasaju za misiju Althea u mandatu koji je nama do sada bio poznat. Dakle, bez proširenja.”

Dodao je kako Rusija snažno podupire daytonski poredak u BiH te da jako cijeni stajalište srpske strane u BiH, koja se protivi uvođenju sankcija Rusiji.

“Neki u BiH koji žele uvoditi sankcije ne vode računa o tome da je Rusija jamac Daytonskog mirovnog sporazuma i da je u tome pogledu potpuno besmisleno razgovarati o tome da jamcu svog postojanja uvodite neke sankcije”, rekao je Dodik.

Komentirao je i njemačko slanje do 50 pripadnika Bundeswehra u BiH koji bi se tamo ponovno angažirali nakon 2012. godine, a takvu odluku treba još odobriti Bundestag.

“Nama ne trebaju oni koji bi došli s vojskom i bavili se političkim modeliranjem Bosne i Hercegovine, a Nijemci to čine ozbiljno”, rekao je.

Dodik je susret s ruskim predsjednikom ocijenio prijateljskim i punim razumijevanja.