DOČEK VATRENIH U ZAGREBU: Trebali bi stići na Trg bana Jelačića u nedjelju do 19 sati

Zagreb je apsolutno sigurnosno spreman za veliki doček Vatrenih, koji dolaze u Domovinu iz Katra u nedjelju poslijepodne.

Izvor: Media servis

Za razliku od dočeka Hrvatske nogometne reprezentacije prije četiri godine, ova bi ruta trebala biti puno kraća, pa se Vatreni očekuju na glavnom zagrebačkom trgu sat i pol nakon slijetanja u Zračnu luku, potvrdio je za Media servis voditelj odjela za prevenciju, sigurnost i integritet HNS-a Jurica Jurjević.

“Prošli put nakon dolaska iz Rusije možemo reći da je to bilo jedno spontano događanje naroda kada je izašlo više od pola milijuna građana na ulice Zagreba i bile su druge okolnosti, zato se sada sve ovo i radi uzimajući u obzir da je hladno vrijeme, da će dugo vremena čekati. U dogovoru s policijom i s Gradom Zagrebom dogovorena je trasa kretanja koja će imati razumno vrijeme dolaska na trg. Mi se nadamo da smo na trgu sat i pol od slijetenja, u 17:10 je slijetanje, a između 18:30 i 19:00 sati na trgu.”

Nema nikakve dvojbe, Zagreb je apsolutno spreman za ovaj događaj, kaže nam HNS-ov stručnjak za sigurnost.

“Grad Zagreb i policija kao partneri dočeka u ovoj organizaciji su do sada uložili maksimalne napore. Komunikacija je sjajna, za sada nema nikakvih problema i sve ukazuje da će tako i proći sve.”

Preporuka je da se navijači okupe u središtu Zagreba, ističe Jurjević. “Kako bi se ubrzao dolazak na trg i kako bi se izbjegla duža čekanja ljudi koji će sigurno cijelo popodne biti na trgu.”

Na pitanje, jesu li predviđene lokacije za stanku, kao prije četiri godine kada je put od Zračne luke do Trga trajao šest sati, naš sugovornik odgovara:

“Predviđene su lokacije koje ćemo zadržati u tajnosti iz razčloga kako bi se moglo napraviti nekakvo osvježenje, ali ako ne bude potrebe za tim ići će se odmah na trg.”

Detalji programa na Trgu bana Josipa Jelačiča još se uvijek bruse, ističe HNS-ov stručnjak za sigurnost.

“Sigurno će biti zabavno-sportski program. U to vrijeme će biti u tijeku finale svjetskog prvenstva. Mi očekujemo dokazak na trg po završetku utakmice kada će igrači i stožer doći na pozornicu i pozdraviti ljude koji su došli i svima onima koji su pratili prezentaciju tijekom ovih dana, ali i prije toga.”

Hrvatska policija ima puno iskustva u organizaciji ovakvih velikih događaja, napominje Jurjević.

“Posljednji summit koji se dogodio u Zagrebu pa i svi veliki sigurnosni događaji poput dolaska svetog Oca pa američkog predsjednika su išli istom trasom od zračne luke do centra grada tako da ne dovodimo u pitanje da će to biti na najvećoj mogućoj razini.”