DOČEK NOVE SAMO DO PONOĆI: Zbog omikrona nema popuštanja mjera – kaže Božinović

Osim da se širi osjetno brže od delte, o omikron varijanti koronavirusa još uvijek nije dovoljno toga poznato da bismo mogli popustiti epidemiološke mjere – poruka je šefa Nacionalnog stožera civilne zaštite Davora Božinovića.

Izvor: Media servis

Stoga je preporuka da se polnoćke i novogodišnji dočeci održavaju na otvorenom. No, na pitanje hoće li dočeci trajati samo do ponoći ili dulje, još nema odgovora.

Zbog iznimno brzog širenja omikron varijante koronavirusa preporuka je Stožera da građani polnoćke prate preko medija ili na otvorenom, a na otvorenom bi se trebali održavati i dočeci Nove godine. Pad rasta broja novozaraženih u Hrvatskoj je sada bitno usporen, kaže Božinović.

“Današnji broj je otprilike na razini prošlog petka. Dakle, imamo minimalan pad od negdje 0,5 posto i to je nešto što nas u svakom slučaju brine. Moramo u svezi s tim vrlo precizno i na lokalnim i na županijskim razinama pratiti što se događa.”

Posebno brine stanje u Dalmaciji gdje, kako kaže Božinović, u sve četiri županije čak ima i rasta broja novozaraženih te o tome moramo voditi računa. Stoga će na razini cijele zemlje u ovo blagdansko vrijeme pozivati građane da što više borave na otvorenom.

“…jer zatvoreni prostori su opasnost. Pogotovo kod ovih brzoširećih varijanti. Imali ste već nekoliko slučajeva u Europi da se omikron proširio u zatvorenom dijelu i zarazio praktički sve koji su bili u toj prostoriji.”

Ohrabrujuće je što, sudeći prema dosadašnjima podacima iz južne Afrike, omikron ne izaziva teže oblike bolesti. No, to tek treba potvrditi jer, kako ističe šef Stožera, u obzir treba uzeti dvije činjenice:

“Tamo je puno mlađe stanovništvo i početak je ljeta, a mi znamo da je ljeto razdoblje godine u kojem se virus manje širi i manje je virulentan.”

Iz navedenih razloga popuštanja mjera još neće biti osim ako se ne nastavi trend pada.

“Razgovarat ćemo. Međutim, stvarno bi u ovom trenutku s moje strane bilo, ako hoćete, i nedogovorno da vam bilo što kažem jer nitko ne zna što će se dogoditi u sljedećih par dana, a vidjeli ste i po primjerima nekih europskih zemalja da im se brojevi poduplavaju u roku 48 sati.”

Božinović je po tko zna koji put pozvao građane da se cijepe, ako već nisu i da otiđu po treću dozu jer to je trenutno jedini alat koji imamo kako bismo zaštitili i sebe i naše društvo u cjelini.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!