DOBRONIĆ PODNOSI IZVJEŠĆE: Oporba puna kritika na pravosudni sustav

Na saborskom Odboru za pravosuđe predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić podnosi izvješće o stanju sudbene vlasti za 2020. i 2021. godinu.

Izvor: Media servis

Prije samog izlaganja redali su se zahtjevi za stanke od strane oporbe. Pravosudni sustav kritizirao je i čelnik SDP-a Peđa Grbin.

“Ova izvješća su tu ne samo da kritiziramo one koji ih podnose, već i zbog jednog vrlo važnog dijela u tim izvješćima, a to je da raspravljamo o mogućim načinima kako bis e stanje popravilo. I na kraju, mi debelo kaskamo, i onda ćemo još završiti s time da dva izvješća moramo objediniti u jednu točku jer vladajući o tome nažalost ne žele raspravljati.”

Kao važan i više od desetljeća star problem pravosudnog sustava Mostovac Nikola Grmoja izdvojio je slučaj Franak.

“Oni govore da oporba vrši pritisak na pravosuđe, a prava istina je da vladajuća većina, banke i ostali pritišću predsjednika Vrhovnog suda i pravosudne strukture u Hrvatskoj pa i sami Vrhovni sud kako bi se donijele odluke koje idu u korist banaka, a protiv potrošača i građana.”

Problemi u sustavu postoje, slaže se i predsjednik Vrhovnog suda Dobronić. Iznio je neke općenite podatke za 2020. i 2021. godinu.

“2020. godine u odnosu na 2019. malo je porastao priljev predmeta, a onda i 2021. je opet dodatno porastao priljev predmeta u odnosu na 2020. godine. To je svake godine otprilike oko milijun i 300 tisuća novih predmeta. U ovim godinama sudovi su riješili neznatno manje od tog broja. Tako da su do 2019. riješavali malo više od priljeva, ovog put malo manje.”

Dobronić se osvrnuo i na premijerovu najavu promjene Zakona o kaznenom postupku zbog curenja informacija tijekom istraga.

“Mediji mogu objaviti ono što im netko kaže, ako im servira, ali ne smiju curiti neke informacije, a one cure. To prvenstveno mi moramo provesti jednu određenu kontrolu. Onda je pitanje kada se već izvještava o tome da se onda ne piše tako da se nekog unaprijed osuđuje. Ali samo zbog toga pristupati izmjeni ZKP-a nema nikakvog smisla. To može biti jedna u nizu tema, ali to u razdoblju od 3 do 5 godina. Ovakvi temeljni zakoni se zapravo ne mogu i ne smiju mijenjati zbog jednog svakog sitnog problema.”

​Izvještaj za 2020. i 2021. godinu nakon trosatne rasprave jednoglasno je prihvaćen.