DOBRE VIJESTI IZ BRODOSPLITA: Radi se na razvoju luksuzne turističke i istraživačke podmornice

Razvoj višenamjenske luksuzne turističke i istraživačke podmornice ide dalje, pa su u bazenima Brodarskog instituta-Jadranbrod u Zagrebu proteklih dana obavljena modelska ispitivanja, čime se dodatno revitalizira i rad ove značajne znanstvene institucije.

Ispitivanja su obavljena pod nadzorom partnera na projektu, Marine and Energy Solutions DIV d.o.o., ujedno i tvrtke koja je projektirala podmornicu, te uz prisustvo akademskog projektnog partnera Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj ovog projekta je istražiti i razviti višenamjensku turističku i istraživačku podmornicu na električni pogon za smještaj do 50 osoba, operativne dubine ronjenja do 50 m. Nositelj projekta je BRODOGRADILIŠTE SPECIJALNIH OBJEKATA d.o.o., a od ostalih partnera na projektu sudjeluju; Marine and Energy Solutions DIV d.o.o., BRODOGRAĐEVNA INDUSTRIJA SPLIT, dioničko društvo , DIV GRUPA d.o.o. i Fakultet strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu.

Namjena projekta je istražiti i razviti funkcionalni inovativni proizvod, višenamjensku podmornicu, plasman i komercijalizacija tog proizvoda na svjetskom tržištu sa svrhom jačanja tržišne pozicije brodogradilišta BSO zasnovane na tehnologiji gradnje podmornica, te obnova davno stečenog znanja projektiranja i gradnje podmornica koje se izgubilo u zadnjih 25 godina.

Inovativnim proizvodom planiraju se obuhvatiti slijedeće funkcije:

Razgledavanje podmorja u turističke svrhe,

Pružanje mogućnosti istraživanja podmorja svim osobama,

Rješenje unutarnjeg prostora kao prostora interaktivne komunikacije osoba unutar objekta s vanjskim prostorom,

Pružanje mogućnosti proširenja turističke ponude s jedinstvenim multifunkcionalnim objektom.

Podmornica će se moći jednostavno prilagoditi potrebama arheoloških, geoloških te  mareoloških i bioloških istraživanja s namjenom znanstvenog i primijenjenog istraživanja podmorja i to za veće grupe istraživača. Istraživačke aktivnosti podmornice, ovisno o potrebi mogu se provoditi bilo kao obzervacijske ili u svrhu prikupljanja podataka i uzoraka koristeći ugrađene uređaje i senzore.

Ovim projektom tvrtka BSO odgovara na potrebu svjetskog tržišta za podmornicama za višenamjensku upotrebu, koje u isto vrijeme mogu služiti turistima i istraživačima koristeći električnu propulziju, prvenstveno zbog očuvanja okoliša i održivog razvoja.