DMITRIJ MEDVEDEV: Ukrajinski zahtjevi mogli bi rezultirati „trećim svjetskim ratom“

Ukrajina niže vojne uspjehe na sjeveroistoku zemlje i potiskuje ruske trupe. Iako se ratu još ne nazire kraj, ukrajinska vlada predstavila je sigurnosne garancije koje smatra nužnim za svoju zemlju nakon što sukob s Rusijom završi.

Izvor: Media servis

Ukrajina nastavlja s realizacijom postavljenog cilja – oslobađanjem svog teritorija kojeg su okuipirale ruske snage. Prvi čovjek Ukrajine Volodmir Zelenski:

”Stabilizacijske mjere dosad su dovršene na području većem od 4000 četvornih kilometara. Stabilizacija se nastavlja na oslobođenom teritoriju otprilike jednake veličine. Naše snage otkrivaju ostatke okupatorskih snaga i saboterske skupine, privode kolaboracioniste i uspostavljaju sigurnu zonu”.Iako ukrajinska vojska bilježi vojne uspjehe, manjka joj oružja, stoga je Kijev ponovno pozvao Zapad da ubrza njegovo slanje. U međuvremenu je Europski parlament predložio dodatnu makrofinancijsku pomoć Ukrajini od 9 milijardi eura.

”Prije ili kasnije, rat će biti gotov, a Ukrajina će morati biti obnovljena”, poručio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

”Bez sumnje, mora se učiniti puno više, ali tome služe međunarodne financijske institucije, ne samo Europska unija, a Ukrajina pregovara s Međunarodnim monetarnim fondom o financijskoj pomoći koja će joj omogućiti postizanje makroekonomske stabilnosti”.

S ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom telefonski je razgovarao njemački kancelar Olaf Scholz te zatražio povlačenje ruskih vojnika iz Ukrajine i pronalaženje diplomatskog rješenja utemeljenog na poštovanju ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Dok se ratu još ne nazire kraj, ukrajinska vlada predstavila je prijedloge za poslijeratnu sigurnost koji uključuje oružje i poduku od svojih zapadnih saveznika kako bi svoj suverenitet mogla braniti i u budućnosti te da se nastavi s naporima da se Ukrajina pridruži NATO-u. No, bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je da bi ukrajinski zahtjevi mogli rezultirati „trećim svjetskim ratom“.