DJEVOJČICA ELENA UPISANA U ŠKOLU: “Nismo znali da postoji”, kaže ravnatelj

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Djevojčica Elena iz Zagreba s danom zakašnjenja ipak je krenula u prvi razred. Škola ju je smjestila u odijeljenje za djecu s posebnim potrebama s programom koji je od početka trebala pohađati.

Iako je majka u petak dobila rješenje da dijete od ponedjeljka kreće u prvi razred, škola taj dokument nije dobila. Iako je problem brzo riješen, ostaje pitanje čija je odgovornost za ovakav propust?
Na jučerašnjoj priredbi u Osnovnoj školi Ivana Meštrovića Elena nije bila prozvana i dok su ostala djeca sa svojim učiteljicama i učiteljima otišla prvi puta sjesti u školske klupe, ona je nasred dvorane ostala sama. S majkom je umjesto u učionicu, otišla kući.

Ovakva dramatična situacija majku Anu Vujnović potaknula je da cijeli slučaj objavi na Facebooku – “Elena je ostala sama, u dvorani “njezine” osnovne škole. U novoj odjeći s novom torbom. U nevjerici, panici i suzama. Zbog vas”, napisala je majka u pismu punom tuge, bijesa i razočarenja, navodeći propuste institucija. No, ispostavilo se da Elena u školu uopće nije bila upisana.

Ravnatelj škole Milivoj Magerl za Media Servis je potvrdio da nije znao da će nastavu u njegovoj školi pohađati još jedan đak.

“Gledajte majka se pojavila oko 14 sati kada je počela priredbe, nikom se nije javila, mi nismo niti znali da to dijete postoji. Čim smo saznali, dijete smo promptno upisali i to je to. Majka je dobila vrlo kasno rješenje – da smo ga znali pet minuta prije 14 sati bilo bi normalno prozvano. Dijete je bilo na priredbi jedno nije bilo prozvano jer nije bilo raspoređeno u niti jedan razred. Dijete će ići normalno u školu, dobit će za koji dan knjige kada se naruče od Gradskog ureda, dobit će vjerojatno i asistenta i to je to.”

Elena je ipak jučer upisana u školu, a Mirjana Berislavić iz Gradskog ureda za obrazovanje naglasila je da formalno-pravnog propusta s njihove strane nije bilo:

“Majka kada je dobila rješenje Gradskog ureda mogla je otići u školu i javiti se za upis svog djeteta u prvi razred i ne bi bilo nikakvog problema, a mogla je to učiniti i u ponedjeljak u jutarnjim satima. Ured kada donosi rješenje, rješenje se dostavlja roditelju, ali ne i školi.”

Odgovornost za propust odbacili su i Grad i škola, no majka krivicu prebacuje upravo na institucije.

“Odgovornost je svakako na Gradskom uredu, odnosno na Ministarstvu. Sada možemo ići u nedogled i tri dana pričati o tome tko je pogriješio. Pokušano je na mene prebaciti odgovornost da je dijete trebalo upisati odmah po primitku rješenja, ali ne znam koji bi dan se to trebalo odraditi – u subotu ili nedjelju? Možda sam trebala u tom trenutku reagirati, ali s obzirom na to da sam obavila poziv prema Gradskom uredu gdje mi je rečeno: ‘Ne trebate kontaktirati školu, mi ćemo obavijestiti školu u svemu’. Mislim vjeruješ instituciji”, ispričala je majka Ana Vujnović.

Da se rješavanje slučaja odužilo, reagirala bi i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak koja je gostujući u intervjuu tjedna Media Servisa naglasila da je Grad kontaktirala još jutros:

“Mislim da je nedopustivo da se tako nešto dogodi. Bez obzira tko je pogriješio, dijete je to koje mora biti u središtu našeg interesa i pažnje i mi smo tražili hitno rješavanje.”

No, majka je ipak zadovoljna kako se situacija riješila:

“Jučer je bila razočarana, ali ništa što se ne može riješiti sladoledom i parkićem. Danas smo je ujutro, po preporuci ravnatelja škole, odveli na nastavu. Razred je prekrasan, učiteljica pršti pozitivnom energijom, djeca su isto s posebnim potrebama, divni su. Reakcije današnjeg dana su nam isključivo pozitivne”, zaključila je Vujnović.

PISALI SMO:

PISMO MAJKE UZ PRVI DAN ŠKOLE: Elena je danas ostala sama – nije dočekala da ju učiteljica prozove – čitajte OVDJE.

MINISTRICA DIVJAK: Ražalostilo me pismo majke male Elene – odmah smo reagirali – čitajte OVDJE.

Komentiraj