DJED DJEVOJČICE MILE: Ona je stabilno i dobro, još čekamo transplantaciju

Vladimir Rončević, djed djevojčice Mile Rončević koja se liječi u SAD-u, obratio se medijima. Na početku je rečeno da je iz zaklade Nora Šitum, s računa namijenjenog Mili, dosad uplaćeno 4 milijuna i 779 tisuća kuna. Dio novca je dodijeljen anonimno.

Već tih dana kako je akcija krenula, roditelji od Mile Rončević pokušali su da se akcija “Svi za Milu” transformira u “Mila za sve” i pokrenuli osnivanje istoimene zaklade.

“Još čekamo transplantaciju, imali smo neočekivani zastoj, Mila je stabilno i usudio bih se reći dobro, hvala Bogu”, rekao je Milin djed koji je zapravo pročitao poruku Marina Rončevića, Milinog oca.

“Mila je trenutno stabilno, sada je realizirana zaklada što je svakako dobra vijest pa ću o tom pitanju nastojati pričati kroz djelovanje ove zaklade. Svi koji su uključeni u rad zaklade su volonter, a poslovanje će biti potpuno javno, kaže Vladimir Rončević.Rončević smatra da dosadašnji načini prikupljanja humanitarnih pomoći za djecu daleko su od idealnog bez obzira je li se novac prikupljao na privatne račune ili račune zaklada”, rekao je Rončević kako prenosi HRT. “Moramo imati situaciju da onaj koji donira novac, riječ je o stotinama tisuća dobrih ljudi, zna u čije ruke taj novac ide i zašto, odnosno da se novac koristi na pravi način… U zakladi ‘Mila za sve’ zato je okupljen tim medicinskih profesionalaca i volontera. Nadamo se da će to bit osnova na kojoj će se izgraditi još puno lijepih priča”.

Mario Ćuk je istaknuo da će kroz ovu zakladu pokušati ugrađivati ta dobra djela u našu djecu, u ono najvrjednije što imamo. “Želimo Hrvatsku držati i održati u zajedništvu za našu djecu. Držat ćemo se principa da u zakladi odlučujemo ponajprije kao ljudi, kao roditelji, kao oni koji se također mogu naći u takvoj situaciji. Ovdje smo da pružimo nadu i kad se čini da nade nema. Ovdje smo za sve one koji misle da ne postoji zadnja šansa. Jedini interes bit će djeca i njihovo zdravlje”.

Dragan Primorac je istaknuo da tim stručnjaka ima misiju da najizvrsnije što postoji u području medicinskih i bio-medicinskih znanosti bude na raspolaganju onima koji su najpotrebniji. Izvrsnost i stručnost je ono što ima Hrvatska. Podsjetimo, Mila Rončević je ovog proljeća s roditeljima otputovala na liječenje u bolnicu Children’s Hospital of Philadelphia nakon ogromne akcije za prikupljanje novca za njeno liječenje kojoj se odazvala cijela Hrvatska.

Umjesto potrebnih oko 2 milijuna kuna, za njeno liječenje skupljeno je čak 40 milijuna kuna. Mila se već mjesecima u SAD-u liječi od akutne megakariocitne leukemije.