DJEČAK IZGORIO U POŽARU: Majka (22) vikala: “Pomozite, moj Teo je unutra, pomozite!”

Ilustracija
Ilustracija

Nezapamćena tragedija dogodila se u utorak navečer u Zapadnom predgrađu 33 u Osijeku. U požaru kuće u kojoj živi samohrana majka s četvero djece život je izgubilo njezino najmlađe dijete, dvogodišnji Teo B.

U trenutku izbijanja požara u kući je uz majku, Ivonu B. (22), bilo dvoje mlađe djece, a dvoje starijih boravilo je kod djeda i bake u obližnjoj kući. Majka i starije dijete uspjeli su izići iz kuće, dok je dvogodišnjak, nažalost, ostao i izgorio.

U srijedu je cijeli dan trajao očevid ekipe koja je pristigla iz Zagreba. Kako doznaje Glas Slavonije, kao uzrok požara isključena mogućnost tehničkog kvara. Policija ističe i kako je obavljena obdukcija tijela poginulog dječaka te slijede kriminalistička istraživanja u kojima će se utvrditi točne okolnosti izbijanja požara.

Kuća Terezije Čabai naslonjena je na izgorjeli dom obitelji B.. Ispričala nam je kako je nešto poslije 18 sati čula pucketanje, ali je mislila kako je riječ o petardama. Kada je odjeknuo snažan prasak (lomljava salonit-ploče) i čula vrisak, istrčala je i vidjela Ivonu s trogodišnjim Tomislavom u rukama na ulici. Tada je primijetila vatru koja se razbuktala. Terezija je odmah pozvala unuka koji stanuje nekoliko kuća dalje da dođe pomoći jer je Ivona zapomagala: “Moj Teo je unutra, pomozite, molim vas!”

– Unuk je došao za minutu i zakoračio kroz jedan prozor iako je vatra zahvatila unutrašnjost. Povukao se kada je Ivona rekla da se nalazi u drugoj sobi. Krenuo je i prema tom prozoru, no vatra je bila prejaka i izlazila je kroz prozor, pa nije mogao ući i izvući dijete – sa suzama u očima ispričala nam je Terezija Čabai dodajući: “Radije bih da sam ja ostala u vatri nego to nesretno dijete.”

Vatrogasci su došli za nekoliko minuta, u 18.18 sati, s četiri vozila i odmah su, saznavši da je dijete u kući, počeli gasiti koja je već bila zahvatila cijelo prizemlje kuće, svih pet prostorija, a požar se probio i u krovište na više mjesta. Dok je vatra još gorjela, vatrogasci su s termokamerom ušli u kuću i u jednoj od prostorija pronašli tijelo dječaka. Iznijeli su ga, ali mu se nije moglo pomoći. Požar je lokaliziran za 13 minuta, a intervencija završila u 19.54 sati.

Drugo dvoje djece Ivone B., šestogodišnji Leon i petogodišnja Lucija u vrijeme izbijanja požara igrali su se u obližnjoj kući djeda Ivice Virovca. U vrijeme tragedije Ivonin otac nije bio kod kuće, a nakon saznanja za tragediju pohitao je kući. Požar je već bio ugašen, a kuću je policija zbog očevida ogradila policijskom vrpcom. Susjedi su Ivici rekli da mu je najmlađi unuk mrtav. S kćeri nije stigao razgovarati jer je prije njegova dolaska odvezena u Klinički bolnički centar Osijek. Virovac nam je rekao kako se kćerka grijala na drva i da je s četvero djece spavala u dnevnoj sobi gdje se nalazi peć. Potvrdio je i kako su se na prozoru nalazile božićne žaruljice, no ne zna kako je požar izbio.

Inače, kuća u kojoj se zbila tragedija krajem lipnja prošle godine bila je teško oštećena tijekom olujnog nevremena kada se stablo kestena srušilo na njezin krov. Djeca su tada izvučena kroz prozor i pukom srećom nije bilo ozlijeđenih. Kuću je tada svojim rukama obnovio Ivonin otac. Ivona je nezaposlena, a primala je rodiljnu naknadu za Tea.

Očevid su, prema nalogu Ravnateljstva policije, obavili djelatnici Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” iz Zagreba.