DIVLJE SVINJE NA MORU: U Crikvenici pristojno prelaze preko zebre

Ne smanjuje se problem divljači u naseljenim mjestima na Kvarneru. Od priobalja do otoka, gotovo da i nema mjesta u kojem divlja svinja nije sve češći gost. Zbog toga je i Primorsko-goranska županija osigurala 26 tisuća eura za unaprjeđenje infrastrukture u lovištima kojom će se dodatno pojačati izlov i spriječiti spuštanje divljih životinja u grad. 

Na pitanje “kuda idu divlje svinje?” odgovor je “svuda”. Pa se tako, umjesto u šumskim lovištima, lovci iz Crikvenice susreću tik uz more.

– Divlje svinje iz ove šumice ispod Kačjaka izlaze van. Ovo su tragovi divljih svinja. Izlaze na cestu, ulaze među kuće gdje traže otpatke hrane i tu nastaje problem da su se počele zadržavati u naseljenim mjestima, naglašava Marijan Hudoletnjak, Lovačka udruga Ričina Crikvenica.

– A osim toga na ovom području pojavio se predator kojeg do sada nije bilo, a to su čagljevi. I oni vjerojatno doprinose toj promjeni uobičajenog staništa divljih svinja, naglašava Leo Ivančić, predsjednik Lovačke udruge Ričina Crikvenica.

Lovci situaciju nastoje popraviti istjerivanjem životinja.

– Prasaca je bilo, međutim teren je dosta gust pa ne znamo na koju su stranu otišli. Tragova ima, pas je nešto nanjušio i sad su se vjerojatno preselile, govori Tomislav Kostrenčić, Lovačka udruga Ričina Crikvenica.

Sele se od Crikvenice i Lovrana do kvarnerskih otoka. Gotovo i nema mjesta u koje nisu zašle.

Ušetala je jedna nedavno i u trgovinu u Puntu na otoku Krku. Iako krčki lovci godišnje odstrijele i više od tisuću divljih svinja, njihov je broj i dalje visok.

– Da bi uopće došli do odstrela, moramo izaći na teren, napuniti hranilice, moramo te svinje nekako privući u lovišta gdje možemo sigurno izvršiti odstrel. Na dnevnoj bazi na Krku sigurno 50-tak lovaca je u lovištima, na čekama i odstrjeljuju se. U prosjeku svakoga dana pet svinja, naglašava Gregor Žic, predsjednik Lovne jedinice Jastreb Punat.

I kaže nam, to je dobar broj odstrela. Ali unatoč svakodnevnim lovnim aktivnostima, rješenja za znatnije smanjenje broja divljih svinja, zasad, nema.