DIVLJA SE I NA MORU: Dvostruko više kazni za glisarenje – vozi se prebrzo

Opasnost od neodgovornih i obijesnih vozača, nažalost, prijeti i na moru. Šibenski arhipelag i njegov labirint mora i otoka pravi su raj za nautičare, a zbog njihova velikog broja, posebno kad je vrhunac sezone, raste i opasnost od nesreća na moru.

Pomorska policija u lov na prekršitelje isplovljava svakodnevno, a u nepropisnom glisiranju ove je godine već ulovljeno dvostruko više prekršitelja nego lani.Uvode red na modrim “prometnicama”. Služba im traje 12 sati.

I uvijek su širom otvorenih očiju. Na “crnim točkama”, osobito. Prvi je na listi morskih grijeha – brzina. A i najviše je opasan!

“Prebrza vožnja, gdje je znači to ograničeno, koliko čvorova se smije ići. Zatim ide glisiranje unutar 300 metara od obale”, objasnio je za HRT Jakov Kunčić, iz Pomorske policije Šibenik.

Sigurnost je čuvarima Jadrana prioritet! “Kada vršimo kontrole na moru najviše se služimo radarom i elektronskom kartom”, dodao je zapovjednik broda Pomorske policije, Ante Klarić.

Sankcije za prekršitelje

A “divlje” kapetane udari se po džepu. “Od 66 eura je raspon do 1300 eura”, otkrio je Klarić.

“Evo za sada imamo negdje četrdesetak nepropisnih glisiranja za razliku od prošle godine gdje je to bilo dvadesetak”, rekao je pomoćnik načelnika Pomorske policije Šibenik, Dino Tomaš.

Kažu “plave košulje” da ne djeluju samo represivno, nego i preventivno, objašnjavali su dok su zaustavljali strani brod. Biti njima pod povećalom, baš nikome nije svejedno. Znamo to svi.

Ipak, većina nautičara pomorsku policiju rado vidi. “Da, ulijevaju osjećaj sigurnosti. U slučaju bilo kakve nezgode, mogu im javiti, znam da su blizu. Mogu računati na njih”, kazao je Andrij Krasinčuk, jedan od turista.

Kontroliraju plave milje. Drže red i mir na otocima.

Podići razinu kulture na moru: najvažnije je. Jer arhipelag nam je u sezoni nautička košnica. Poziva se, stoga, i ove: na oprez! Jer njega za kormilom, nikad dosta!