DIREKTORICA HUP-a: Protiv smo zabrane rada nedjeljom, nije trenutak za to

Hrvatska udruga poslodavaca predlaže povećanje plaća kroz porezno rasterećenje na način da se neoporezivi dio plaće digne s 533 eura na 663 eura te da se porezni razred od 20 posto smanji na 15, a da se 30 posto poreza na dohodak primjenjuje tek na plaće veće od 50.000 kuna.

Rekla je to gostujući na N1 televiziji Irena Weber, direktorica HUP-a, te dodala:

“Iznos koji bi lokalna samouprava izgubila nadomijestili bi uvođenjem poreza od 10 posto na rentu apartmana”.

Podsjetimo, komentirajući inicijativu HUP-a ministar financija Marko Primorac rekao je da nije dobro promišljena.

“Ideja je bila skrenuti pozornost na činjenicu da je opterećenje porezom na dohodak u Hrvatskoj jako snažno dok s druge strane dohodak iz ostalih izvora praktički ne podliježe oporezivanju”, pojašnjava Weber,

“Intencija je bila ukazati na to da naša zemlja, u kojoj se kontinuirano zaklinjemo u obrazovanje, rad i slično, da se rad snažno oporezuje dok imamo velik broj sugrađana koji ne participiraju u porezu na dohodak.

Ideja je krenuti raspravljati o tome. Dogovaramo sastanak s ministrom financija. Treba otvoriti tu temu jer postoji velika doza nepravednosti u raspodjeli poreznog opterećenja od rada u odnosu na porez na imovinu. S ovakvim poreznim opterećenjem rada, niskom produktivnosti i slično mi smo prilično nekonkurentni.”

Na kraju je prokomentirala odluku o neradnoj nedjelji:

“Ne možemo podržati bilo kakvu zabranu. HUP je protiv bilo kakvog ograničavanja prava na rad. Nije trenutak za to.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!