DIREKTOR UVEO “RED” NA SPROVODU: “Najprije križ, pa muškarci, vijenci, svećenik, pokojnik… i potom žene”

Foto: Cempresi.hr
Foto: Cempresi.hr

Veliko zanimanje pobudio je direktor javnog gradskog poduzeća Čempresi Joško Vuković, koji je donio pravila o ponašanju na sahrani, pa i o tome kako treba biti odjeven na pogrebima, ili kojim se redoslijedom valja kretati.

‘U urbanim krajevima crna odjeća nije više obvezatna na sprovodima te se očekuje samo od najužeg kruga ožalošćenih. Ipak, lepršava i provokativna odjeća nije primjerena situaciji. Izbjegavajte kratke hlače i suknje, sportske majice i sličnu garderobu jer je sprovod po tradiciji svečani događaj i nemojte ga omalovažiti svojim nastupom. Poštovanje prema pokojniku iskazat ćete cijelim svojim ponašanjem u koje se ubraja i odabir odjeće’ stoji u pravilniku, što ga prenosi Šibenik.in.

Svaki sprovod je posebna prigoda jer se ispraća posebna osoba, a u našoj kulturi uglavnom je ispunjena ozbiljnošću i tugom zbog gubitka, nastavlja se dio pravilnika posvećen ponašanju na sprovodima.

‘S dužnim poštovanjem i bez čuđenja odnosite se prema različitostima. Dođite barem 15 minuta prije zakazanog termina kako bi ste stigli izraziti sućut obitelji u mrtvačnici prije nego krene pogrebna ceremonija. Ako je riječ o sahrani, pridržavajte se rasporeda pogrebne povorke kako je definira svećenik ili voditelj ceremonije, a u našim krajevima je uobičajen slijedeći raspored: Križ, muškarci, vijenci, svećenik, pokojnik, članovi obitelji i potom žene.’

I baš je taj dio pravilnika izazvao nezadovoljstvo kod građana koji smatraju da se njime obezvređuje žene.

Direktor Joško Vuković pak objašnjava: – Naravno da nam ni na kraj pameti nije bilo omalovažavati ili, nedajbože, degradirati žene! Pravilnik nismo sastavili kao popis zapovijedi, nego je to niz sugestija kako bi se bilo prikladno ponašati na sprovodima, a dio o ženama stvar je tradicije koje se, kao i u bezbroj drugih slučajeva, malo tko drži. Ljudi na sprovode dolaze u majicama na špaline, u svijetloj ili bijeloj odjeći, puše, drže noge na zidićima, i samo smo htjeli sugerirati kako bi se trebalo ponašati na pogrebu, uz taj tradicionalni štih kakav se ovdje stotinama godina njeguje.

Tradicionalno je pravilo da žene hodaju na začelju kolone na sahranama, kazao nam je.

– Pa nisam ja to izmislio! To nalažu red i crkveni običaji, tako je propisala i Crkva, a ja ne volim kopati po tradicijama. Ipak, danas se toga u gradu skoro nitko ne drži i teško je formirati takvu povorku, iako običaj još uvijek živi u selima, rekao bih u 90 posto slučajeva – govori direktor Čempresa koji se na pisanje pravila ponašanja odlučio, objasnio je, zbog nedoličnog ponašanja kojem je svjedočio na brojim sahranama i na grobljima viđao ljude odjevene neprimjereno toj prigodi.

U svom pravilniku nadalje kaže da je sprovod je i prigoda za susret s ljudima koje dugo nismo vidjeli.

Nastojte pritom biti tihi, a srdačan razgovor možete nastaviti nakon obavljene ceremonije, napisao je.

‘Pogrebne ceremonije većinom uključuju vjerske obrede, glazbene točke, recitiranje poezije i oproštajne govore. Pokušajte se nadahnuti atmosferom trenutka i proživjeti događanje u sebi. Ne komentirajte ceremoniju i nazočne jer tim ometate sudionike oko sebe. Mobilni telefoni i ostali elektronički uređaji trebaju biti isključeni tijekom obreda’.

Vrlo je važno biti uz prijatelje nakon sprovoda, piše u dijelu pravilnika koji se odnosi na ‘znakove uvažavanja’.

‘Možda će s nekim poželjeti razgovarati o preminuloj osobi i to je jedna od najvažnijih faza žalovanja. Slušajte ga pažljivo i koncentrirano.

Kad se emocije smire ožalošćeni članovi obitelji prisjećaju se i onih koji su im pomagali u trenutcima najveće boli i pristojno je učiniti gestu zahvalnosti na potpori i utjesi koju su primili.

Bez obzira jeli riječ o medicinskom osoblju, susjedu, prijatelju ili poznaniku svakoga od njih dojmit će iskreni izraz zahvalnosti i osobno obraćanje’.

Budite obazrivi, stoji u zadnjem pasusu preporuka.

‘Trudite se svoju vlastitu tugu stavljati u prvi plan. Ne govorite ‘Znam kako se osjećaš’. Ne možete znati kakvi se osjećaji isprepliću u ljudima koje pokušavate tješiti jer svatko na individualan način proživljava teške gubitke. Ne uspoređujte situaciju s tuđim iskustvima, ne procjenjujte i ne ističite teže primjere jer to neće pomoći osobi koja tuguje za pokojnikom.

Prepustite ožalošćenima da na svojstven način izraze tugu, pa i kroz suze, jer to je savršeno normalna reakcija. Budite strpljivi i puni razumijevanja. Olakšajte tugu bliske osobe tako da je podržite u svakoj njezinoj potrebi za iskazivanjem osjećaja. Možda će pokazivati ljutnju, krivnju, grizodušje ili strah. Ne sprečavajte je u pokazivanju emocija zato što vi mislite da reakcije nisu primjerene’, piše u pravilniku Joška Vukovića, direktora tvrtke koja uz javne pogrebne usluge održava i šibensko groblje Kvanj.