DIP POJAŠNJAVA: Evo kako će izgledati izbori za vrijeme korone

Novu vladu i 151 saborskog zastupnika biramo 5. srpnja. Odluka o održavanju izbora predsjednika Zorana Milanovića stupa na snagu 2. lipnja.

Izvor: Media servis

Dan nakon kreće dvotjedni rok za predaju izbornih lista DIP-u, koji ih mora pregledati kroz 48 sati, objaviti zbirne liste i označiti početak službene kampanje koja će trajati do izborne šutnje 4. srpnja.

Predsjednik DIP-a Đuro Sessa istaknuo je da svi koji predaju liste moraju voditi računa o ravnopravnosti spolova, odnosno da na listi mora biti najmanje 40 posto žena, no ne bude li tako lista neće biti nevaljana. Što se tiče epidemije koronavirusa, Sessa kaže da su bili u kontaktu s HZJZ-om.

“Za sada smo im objasnili specifičnosti koje su vezane za izbore i naravno da ćemo u onom djelu koji je naša odgovornost, primanje kandidatura i izborni proces, u hodu s obzirom na razvoj epidemiološke situacije propisati mjere.”

Dodao je da prikupljanje potpisa i održavanje predizbornih skupova nisu u nadležnosti DIP-a te da će oni samo dati preporuke za to. Objasnio je i da će ljudi u samoizolaciji glasati kao svaka druga osoba koja ne može izaći na biračko mjesto. “Njima će doći dva člana biračkog odbora uz mjere koje ćemo propisati”, rekao je Sessa.

“Ne treba od toga raditi veliku mistifikaciju. Pitanje je koliko će ih biti za mjesec i pol dana i hoće li te osobe zatražiti da glasaju i hoće li birački odbor s obzirom na situaciju na biračkom mjestu moći to ostvariti. Jedna od preporuka je da se takve osobe najave barem tri dana ranije.”

Sessa je rekao da su od Vlade zatražili da se osiguraju zaštitna sredstva za članove biračkih odbora, kojih će ukupno biti 70 tisuća. Zamolio je i građane da se tijekom izbornog procesa pridržavaju epidemioloških preporuka koje je DIP dužan dati. Uz držanje razmaka, kemijske olovke će biti dezinficirane ili će građani morati donijeti svoje.

“To je sve nešto što je jednostavno ostvariti ako postoji dobra volja i ako se tome zdravorazumski pristupi. Očekujemo da će duže trajati i da će svaki birač malo više vremena morati potrošiti na glasanje nego da je situacija potpuno normalna.”

Što se tiče glasanja u inozemstvu, Sessa kaže da će Ministarstvo vanjskih poslova tražiti od svake zemlje dopuštenje.

“Konkretno gdje će biti, gdje neće izbori, za sada je teško reći. Ako neka zemlja neće dozvolit glasanje u toj zemlji, onda birač neće ostvariti biračko pravo.”

Na pitanje što ako se pogorša epidemiološka situacija i dođe do odgode izbora, Sessa je odgovorio:

“Taj most ćemo prijeći kad do njega dođemo. Mi nismo nadležni o eventualnoj odgodi izbora, nego da ih provedemo kada su raspisani.”

Komentiraj