DINAMO ODGOVORIO AEK-u: Podižu tenzije, koriste ljudsku tragediju – neshvatljivo!

AEK je u utorak navečer objavio žestoko priopćenje u kojem je tražio oštru kaznu za Dinamo zbog navijačkih nereda koji su se dogodili u Ateni u ponedjeljak navečer, a u kojima je život izgubio 29-godišnji navijač AEK-a Michalis Katsouris.

AEK, grčki prvak se pitao kako njegovi nogometaši mogu izaći na teren nakon svega i tko ih tjera da igraju.

Podsjetimo, nakon odgode, Dinamo i AEK igrat će prvu utakmicu trećeg kvalifikacijskog pretkola za Ligu prvaka u 15. kolovoza na Maksimiru od 20 sati, a uzvratna utakmica u Ateni je tri dana kasnije.

Nakon AEK-a oglasio se priopćenjem i GNK Dinamo, koje prenosimo u cijelosti:

Ovim putem GNK Dinamo želi reagirati na nekoliko istupa nogometnog kluba AEK vezanih za tragediju koja se dogodila 7. kolovoza ove godine.

GNK Dinamo više je puta jasno, nedvosmisleno, javno i žestoko osudio nerede koji su, nažalost, za posljedicu imali smrtni ishod. Nasilju nije mjesto u civiliziranom društvu i uvijek ćemo se boriti za istinske vrijednosti koje promovira naš klub, a iskreno želimo vjerovati da slične poglede dijeli i naš suparnik AEK.

Žalosni smo što AEK svojim istupima i ponašanjem bježi od odgovornosti, podiže tenzije i što u službenim priopćenjima koristi neprimjeren, agresivan i huškački rječnik s ciljem pritiska na UEFA-u. Posebno je neshvatljivo da ljudsku tragediju bez ikakve zadrške pokušava iskoristiti za vlastitu promociju i rezultat što pokazuje izostanak elementarne pristojnosti, empatije i pijeteta prema žrtvi. Takav pristup smatramo neprimjerenim pogotovo zato što je svima, osim predstavnicima AEK-a, jasno da je GNK Dinamo poduzeo sve što je u njegovoj moći da se ova situacija ne dogodi. Za sva zbivanja u Grčkoj najveću odgovornost snose organizatori, dakle grčka policija i AEK kao klub domaćin.

Želimo jasno naglasiti da su se odgovorne osobe u klubu stavile na raspolaganje predstavnicima AEK-a, UEFA-i te policiji kako bi se cjelokupni događaj rasvijetlio i atmosfera vratila u sportske okvire. Cijelo smo vrijeme vodili aktivnu komunikaciju sa svim uključenim stranama osim s AEK-om. Predstavnici grčkog kluba od samog su početka opstruirali ikakav pokušaj suradnje, traženja najboljeg rješenja. Demonstrativno su napustili organizacijski sastanak na dan utakmice, otkazali službeni ručak dviju delegacija, odbili bilo kakvu vrstu komunikacije i takvim ponašanjem sebi dodijelili ulogu istražitelja, tužitelja i suca. Takav postupak smatramo u najmanju ruku apsurdnim i opasnim poigravanjem emocijama u ovako delikatnom trenutku.

Oštro osuđujemo ovakvu vrstu komunikacije naših sportskih rivala iz Atene pogotovo dok je istraga još u tijeku i gdje iz dana u dan saznajemo nove informacije o nemilom događaju. Naglašavamo, do ovog trenutka još uvijek nije utvrđeno je li počinitelj ovog strašnog zločina hrvatski ili ipak grčki državljanin. Nikome nećemo dati za pravo da se na takav monstruozan način poigrava s imenom Dinamo! Naš klub njeguje principe poštovanja i zdrave komunikacije s našim europskim protivnicima. Danas se susrećemo sa svime što nije dostojno ponašanja jednog europskog kluba.

Pozivamo predstavnike AEK-a da se posvete nogometu i smirivanju tenzija, a ulogu istražitelja i suca prepuste nadležnim institucijama.

Smatramo da naš klub već godinama predstavlja jedan od kamena temeljaca hrvatskog nogometa igrajući europska natjecanja u kontinuitetu, pridonoseći jačanju nacionalnog koeficijenta i pružajući snažan doprinos uspjesima hrvatske nogometne reprezentacije. Vjerujemo da će se Hrvatski nogometni savez kao naša krovna organizacija aktivno uključiti u ovu problematiku i zaštiti interese hrvatskog nogometa.

Još jednom imamo potrebu javnost podsjetiti na korake koje je klub poduzeo uoči gostovanja u Ateni s ciljem prevencije eventualnog nasilja i nereda.

U četvrtak 3. kolovoza, klub je dobio obavijest UEFA-e o zabrani gostovanja gostujućih navijača na utakmicama 3. pretkola UEFA Lige prvaka. Istoga dana klub je na svim svojim kanalima obavijestio navijače i javnost kako neće biti prodaje ulaznica za utakmicu u Ateni. Također ista vijest poslana je svim glavnim hrvatskim medijima koji su prenijeli odluku UEFA-e.

GNK Dinamo je odmah idućeg dana, 04. kolovoza, uputio pisanu obavijest prema Ravnateljstvu policije u kojem je Ravnateljstvo informirano o vremenu polaska i povratka, brojevima leta, mjestu smještaja i mogućem odlasku navijača.

U istom tom dopisu naglašeno je: „Ovisno o broju okupljenih navijača ne može se isključiti mogućnost sukoba s drugim navijačkim skupinama koje će u tom vremenu boraviti u Ateni“.

Istoga dana klub je sastavio dokument u kojem smo pokrili sva pitanja vezana uz eventualni dolazak naših navijača koje smo očekivali u Grčkoj. Pitanja su poslana prema predstavnicima AEK-a, a odgovor grčkog kluba nismo dobili. Upit je također poslan i UEFA-i koja je odgovorila da je važno da AEK odgovori na postavljena pitanja.

GNK Dinamo