ĐIKIĆ O DRUGOM VALU KORONAVIRUSA: On je jedna realnost kod svih virusnih bolesti

Naš poznati znanstvenik Ivan Đikić gostovao je jučer u emisiji Zajedno za zdravlje HRT-a, a komentirao je otkriće tima znanstvenika sa sveučilišta koje vodi i mogućnosti drugog vala i otkrića cjepiva.

O tome tko ima najviše šanse za pronalazak cjepiva, Đikić je za HRT rekao:

“Nepotrebno je govoriti o kompeticiji i tko ima najviše šanse. Za sada svi imaju podjednake šanse. Radi se o osam kliničkih ispitivanja cjepiva koja su razvijana, četiri u Kini, tri u Americi, jedan u Velikoj Britaniji. Svi oni pokazuju jedan određeni napredak i svi očekujemo da bilo tko, zajedno ili pojedinačno, stvori prvo cjepivo koje će biti neštetno, koje će biti sigurno za korištenje, a imati dobar imunološki odgovor kod testiranih osoba.

Prvenstveno putem neutralizirajućih prototipa tijela kojima će se moći osigurati tzv. kolektivni imunitet kod populacije. Tko god dođe prvi s takvim podacima ili zajedničkim kliničkim ispitivanjima, svijet će biti zahvalan i vjerujem da će to biti velika pomoć u kontroli buduće pojave virusa”.

Đikić ističe i kako je prvi val koronavirusa u Hrvatskoj prošao dobro: “Za sada u Hrvatskoj prva pojava virusa, prvi val je prošao dosta dobro. Kolega Lauc je dobro poentirao, možda u Hrvatskoj nismo nikad ni susreli prvi val kao što je bio u Americi jer smo vrlo ranim epidemiološkim mjerama zaustavili jednu veliku pojavu tog virusa. Imali smo takozvano izravnavanje krivulje… Dogodilo nam se na nekoliko slučajeva proboj virusa u staračke domove, na otoke, na mjesta gdje nam se nije trebalo dogoditi, ali to je sastavni dio borbe s virusom, tako da smo mi u Hrvatskoj prošli gotovo bez prvog vala”, komentirao je Đikić, koji smatra kako je drugi val realnost, o čemu kaže:

“A što se tiče drugog vala, on je jedna realnost kod svih virusnih bolesti, ali u isto vrijeme imamo veliku prednost sada. Ja ne očekujem ogromne proboje nečega što nam se dogodilo s gripom s početka prošlog stoljeća, nego očekujem stvarno jednu pravilnu, pametnu borbu protiv nove pojave virusa. Mi znamo da je virus oko nas, jučer je bilo preko 100.000 ljudi zaraženo u svijetu u jednom danu. To vam govori koliko se taj virus brzo širi svim različitim zemljama – od Južne Amerike, Amerike, Rusije, Afrike.

U  svim tim situacijama imate jako veliki broj virusa. On se opet može vratiti i u Aziju i u Europu tako da moramo biti oprezni. Ali smo sad spremni, imamo puno uspješnije metode testiranja, detektiranja tih virusa, već znamo kako se borimo tako da smo puno spremniji i ne očekujem nekontrolirani drugi val baš što se tiče Hrvatske i Europe”.

 

Komentiraj