DIJANA ZADRAVEC: Ugledu bolnice šteti kriminal, a ne oni koji o tome javno progovaraju

Na današnjoj sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije javno je saslušana smijenjena predstojnica zavoda za Radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice Dijana Zadravec vezano uz prijavu o nepravilnostima u radu te bolnice.

”Ja sam jučer iz medija saznala da sam od v.d. ravnatelja Vatavuka dobila opomenu pred otkazn dok sam na bolovanju jer ukazujem na nepravilnosti u radu bolnice i štetim ugledu bolnice”, rekla je na početku.  “Zadnjih tjedana dana, otkako je poznato da ću govoriti pred nacionalnim vijećem, od posrednika sam dobila prijetnje da ću, ako nastupim, dobiti izvanredni otkaz”, kazala je, a potom dodala: ”Ugledu bolnice šteti kriminal i osobe koje ga čine, a ne oni koji o tome javno progovaraju”.

Zadravec kaže da je 2016. godine, kada je došla raditi u KBC, otkrila da su kroz prekovremene sate izvučeni novci iz bolnice. ”To sam prijavila današnjem v.d. ravnatelja Vatavuku koji mi je rekao, zamislite: ‘To svi rade’. Prijavila sam to i DORH-u. Ravnatelj Zovak sve je zataškao i kada sam to shvatila prijavila sam DORH-u. S time sam upoznala i gospodina Dulibića”, tvrdi Zadravec, kako prenosi Dnevnik.hr.

”Krajem 2019. lažno sam optužena od strane gospođe Primorac, koja je namještala natječaje. O tome sam isto obavijestila ravnatelja Zovaka. Gospodin Dulibić je zavlačio sa sazivanjem sjednice Upravnog vijeća. Na temelju lažnih prijava Mije Primorac on me pokušao smijeniti. Primorac zbog toga nije kažnjena nego unaprijeđena i sada, zamislite, vodi europske projekte. Prijavila sam Zovaka DORH-u”, tvrdi Zadravec.

Nastavila je da je i krajem 2020. otkrila nepravilnosti koje je, kaže, također prijavila DORH-u, a tvrdi i da je otkrila dva procesa. “Prijavila sam odgovorne osobe za zloupotrebu položaja i ovlasti u KBC Sestre Milosrdnice. Prijavila sam liječnike za krivotvorenje isprava. Nenajavljeno sam ušla u prostoriju i na stolu vidjela dokumente na kojima se treba potpisati predstojnica, a stajao je potpis doktora Kolauseka”, nastavlja Zadravec.

”Kad bi se napravio zahvat, ispunjavali bi se obrasci, to su radili Kolausek i Čulo. Takvo djelo zove se krivotvorenje isprave. Takve krivotvorene obrasce slali su u faktornu službu, koja je na temelju samo njihovog potpisa izrađivala račun prema HZZO-u. Potom bi opet služba slala njima na potpis. Nitko te račune nije provjeravao, nego samo jedan od ove dvojice liječnika”, tvrdi Zadravec. Tijekom saslušanja je pokazala papire koji navodno potvrđuju ove njezine navode. “Drugi proces za koji sam saznala je bilo slanje ponuda za utrošeni materijal na prezime svakog pojedinog pacijenta. Ponude bih ja slala Zovaku, on bi ih odobravao i po njima bi se plaćalo dobavljačima. Imam više stotina takvih ponuda doktora Kolauseka. Cijele 2020. godine KBC posluje s istim dobavljačima bez javnog natječaja. To je neovlašteno poslovanje”, navela je.

Rekla je da su s krivotvorenjem dokumenata u bolnici bili upoznati svi te da su to od nje pokušali sakriti.

“Otkrila sam virtualno skladište koje ima materijal koji je stajao u ormarima. Bilo tko je mogao ušetati bilo kada i odnijeti taj materijal. Materijal je bio vrijedan milijune. Nekom materijalu je istekao rok trajanja, to znači da se materijal u vrijednosti od 700.000 kuna može samo baciti. To je vrijednost jednog ultrazvučnog aparata na kojemu bi mogli dnevno preglavati oko 30 pacijenata u idućih 15 godina”, tvrdi Zadravec koja je i za to predočila dokumente za koje tvrdi da dokazuju njezina otkrića.

Tvrdi da liječnici Rotim i Kalousek istovremeno rade u KBC-u Sestre milosrdnice i u privatnoj klinici u kojoj je ”Rotim prikriveni vlasnik”. ”Dio pacijenata iz privatne klinike upućen je na liječnje u Vinogradsku”, kaže.

”Vatavuk je prije nekoliko dana sazvao sastanak na kojemu je sebe usporedio s Hitlerom i sastanak usporedio sa Hitlerovim sastancima”, tvrdi.