DIGNUTE RAMPE NA 73 PRIJELAZA: Ovo je pravo mjesto za novi početak – kaže Ursula von der Leyen

Hrvatska je prvog dana nove godine ušla u šengenski prostor i u eurozonu. Točno u ponoć na 73 granična prijelaza sa Slovenijom i Mađarskom dignute su rampe. Istodobno Hrvatska je postala 20. članica europodručja, monetarne unije članica Europske unije (EU), čime joj primarna valuta i jedino zakonsko sredstvo plaćanja postaje euro.

Obilježavanje tih dvaju povijesnih događaja nastavljeno je i danas. U Zagreb je stigla predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

– Ako postoje trenutci koje možemo nazvati povijesnima onda je to današnji dan. 1. siječnja 2023. je dan kada je Hrvatska ostvarila svoje strateške, državničke i političke ciljeve integracije u šengenski prostor i eurozonu. Prva smo zemlja koja je to učinila na isti dan, rekao je premijer Andrej Plenković, javlja HRT.

Dodao je kako smo ostvarili ciljeve, zasluženo s uvjerenjem da će Schengen i europodručje biti korisni za hrvatske građane i hrvatsko gospodarstvo.

– Za Hrvatsku od danas ništa nije isto. Za Hrvatsku kao turističku zemlju ulazak u Schengen značit će izrazito puno, a činjenica da ćemo biti u europodručju omogućuje još jedan signal i pojednostavljuje način plaćanje, rekao je zahvalivši svima koji su dali doprinos da se ostvare ovi ciljevi.

Predsjednica Europske komisije rekla je kako je danas dan za slavlje.

– Vjerujem da nema drugog mjesta u Europi gdje bi se moglo bolje obilježiti novi početak i novo poglavlje nego na hrvatsko-slovenskoj granici. Danas Hrvatska stupa u šengensko područje i eurozonu. To je najmlađa članica EU-a koja je ova dva cilja postigla u isti dan. Ovo je dan za pamćenje, dan za povijest, dan radosti i ponosa za hrvatski narod i svjedoči o vašem nevjerojatnom putu odlučnosti. Slavlje je ne samo za hrvatske građane nego za sve građane Europe, istaknula je naglasivši kako je ovo nevjerojatno postignuće za Hrvatsku.