DHMZ UPOZORAVA: Evo kada stiže dosta snijega koji će padati i na obali

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda slijedi nam još jedna velika promjena vremena: Vraća zima, meteorolozi najavljuju veliko zahlađenje i obilan snijeg.

U četvrtak će u Hrvatskoj biti umjereno i pretežno oblačno, na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj mjestimice s malo kiše koja je u drugom dijelu dana prolazno moguća i drugdje, ponajprije u Dalmaciji. Vjetar slab i tek ponegdje umjeren, u gorju jugozapadni, na Jadranu jugo. Najniža jutarnja temperatura od 0 do 5 na kopnu, između 6 i 11 na moru, a najviša dnevna uglavnom od 11 do 16 °C, u gorju mjestimice malo niža.

U petak promjenljivo uz južinu, ponegdje uz malo kiše, uglavnom na Jadranu i uz njega. Mjestimična oborina vjerojatnija je i češća za vikend. Uz zahladnjenje će kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, najprije u gorju, u nedjelju i u nizinama. Zapuhat će umjeren i jak jugozapadnjak, na Jadranu i jugo. U nedjelju će vjetar okrenuti na sjeveroistočni, duž obale buru koja će podno Velebita biti i olujna. Osjetan pad temperature zraka u nedjelju.

Upozorenje

Državni hidrometeorološki zavod je zbog skore promjene vremena objavio upozorenje koje prenosimo:

“Veljača-prevrtača će i ove godine opravdati svoje prevrtljivo ime. Nakon dvadesetak suhih dana, u nekim krajevima i više, te nakon hladnog vala poslije kojeg je uslijedila iznadprosječna toplina s temperaturom i do 20 °C što je primjerenije travnju, za vikend nastupa zamjetna promjena vremena koja će obilježiti kraj ovogodišnje veljače.

Sa slabljenjem anticiklone i pritjecanjem vlažnog zraka sa zapada već u četvrtak i petak će posvuda biti oblačnije i mjestimice kiše, a tijekom vikenda s prodorom hladnog zraka sa sjevera doći će do produbljivanja ciklone u Sredozemlju (Slika 1.) i intenzivnijih meteoroloških procesa.

Foto: Pixabay.com

Očekivani nagli prodor hladnog zraka bit će vrlo snažan – temperatura na izobarnoj plohi 850 hPa past će i više od 12 °C (na oko -8 °C) u nešto više od jednog dana (Slika 2.). Posljedice prolaska hladne fronte i jačanja ciklone bit će mjestimice obilnija kiša koja će u nedjelju u unutrašnjosti prijeći u snijeg.

Nakon jakog juga i jugozapadnjaka zapuhat će sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu žestoka bura.Najviše oborine predviđa se od subote do ponedjeljka (Slika 3.), nerijetko bi moglo pasti više od 50 mm. Uz jako zahladnjenje u unutrašnjosti će značajni dio te oborine biti u obliku snijega, a u gorju se upozorava na obilniji snijeg, osobito u nedjelju kad može pasti i više od 30 cm.

Napominjemo da su susnježica i snijeg mogući i na obali, ponajprije sjevernog Jadrana i sjevernog dijela srednjeg Jadrana gdje će sa subote na nedjelju zapuhati jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, moguće i preko 150 km/h (Slika 4.). Na južnom Jadranu će u nedjelju vjerojatno biti olujnog juga.

S obzirom na veliku promjenu i predviđene nepovoljne vremenske uvjete, pogotovo jako zahladnjenje uz snijeg u unutrašnjosti te olujni vjetar na Jadranu, tijekom vikenda i početkom idućeg tjedna izgledni su problemi u prometu. Savjetuje se redovito pratiti najnovije prognoze i upozorenja te prilagoditi planove i aktivnosti.