DEVETI SAZIV: Danas konstituirajuća sjednica novog saziva Hrvatskog sabora

sabor

Deveti saziv Hrvatskog sabora danas će biti konstituiran. Popodnevna sjednica početi će imenovanjem predsjednika Sabora.

Jučer su se tijekom cijeloga dana “odrađivali” i posljednji dogovori uoči sjednice – potpredsjednici Sabora, te kome ide predsjedanje kojim od ukupno 29 Odbora u parlamentu.

Još kratko aktualni predsjednik Sabora, HDZ-ov Željko Reiner, počet će sjednicu, a nakon izbora i konstituiranja preuzeti će Božo Petrov, koji će parlament voditi prve dvije godine mandata.

Prvo će se formirati Mandatno- imunitetno povjerenstvo koje će utvrditi tko postaje zastupnikom.

“Nakon što zastupnici daju prisegu, novi predsjednik sabora će predložiti dnevni red i planira se početi odmah raditi u petak po tom dnevnom redu i raspravljati i izglasati o onim temeljim zakonima koji su važni za funkcioniranje i formiranje vlade”, kazao je Reiner, a prenosi Media servis.

Proceduru je jučer pojasnio i glavni tajnik HDZa, ali i jedan od, uz Milijana Brkića i Željka Reinera, jučer potvrđenih kandidata za potpredsjednika Sabora, Gordan Jandroković.

“Dakle, na prvoj sjednici ćemo započeti sa imenovanjem predsjednika Sabora, nakon toga će biti imenovana ona radna tijela koja su nužna da bi Sabor mogao funkcionirati. Onda prelazimo na ove zakone koji se tiču Vlade i ustroja ministarstava”, rekao je Jandroković.

Za podne je sazvana i prva sjednica novog Kluba HDZ-a na kojoj će se utvrditi prijedlozi članova pojedinih odbora osobito onih koji će biti formirani danas. Oporba prije početka sjednice treba potvrditi i imena svojih potpredsjedničkih kandidata.

Očekuje se da će to biti SDPova Milanka Opačić i HNSovac Ivan Vrdoljak. Evo što je rekao jučer na tu temu.

“Dobro je da u predsjedništvu sabora u kojem predsjednik i potpredsjednici imamo predstavnike konzervativne hrvatske politike u liku i djelu HDZ-a i Mosta, imamo predstavnike socijaldemokracije iz SDP-a i imamo predstavnika liberalno-građanske politike u predstavniku HNS-a. Tada to predsjedništvo Sabora predstavlja najširu moguću lepezu hrvatske politike”, kazao je Vrdoljak.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!