DETALJI POPUŠTANJA MJERA: Evo što smiju i kako kafići, teretane, kladionice…

Nakon popuštanja mjera od 15. veljače, ministar Davor Božinović je otkrio detalje, a postoji pet kategorija.

Kada je riječ o dostavi hrane, slastica i pića iz ugostiteljskih objekata, Božinović kaže:

”To bi značilo da osobe koje preuzimaju hranu i napitke se ne smiju zadržavati na terasama objekta, nije dozvoljen ulazak u objekt. Ne smije se stimulirati zadržavanje glazbom, moraju se maknuti stolci i ograditi terase”.

Teretane se otvaraju, ali u njima ne smije biti više od jedne osobe na 20 kvadrata, mora se redovito provjetravati i voditi evidenciju korisnika, a zabranjeno je koristiti svlačionice. Sve sprave treba dezinficirati nakon svake uporabe.

U školama stranih jezika treba ograničiti grupe, obvezno je korištenje maski, a predavači trebaju održavati raumak ili se odvojiti pleksiglasom te mjeriti temperaturu.

Govoreći o kladionicama, Božinović je rekao da za njih vrijede iste mjere kao i za trgovine. Dakle, mora se ograničiti broj ljudi ovisno o veličini prostora, obvezne su zaštitne maske i redovita dezinfekcija.

U kasinima ne smije biti više od jedne osobe na sedam metara kvadratnih. Obvezne su maske i održavanje fizičkog razmaka.

Božinović je istaknuo da se u kasinima i kladionicama ne smiju prodavati pića. ”Ne možemo puštati sve i odjednom. Idemo redom”, dodao je Božinović.

”Svaka aktivnost nosi rizik. Epidemiološki okvir može dati smjernice, mora se odrediti koje su prioritetne aktivnosti a koje se mogu dodatno odgoditi i ovo je rezultat tih pregovora. I dječje igraonice predstavljaju rizik. Kad bi se sve oputilo vratili bi se brzo velikom broju oboljelih”, rekao je epidemiolog Bernard Kaić na pitanje zašto se otvaraju kladionice, no djeca i dalje ne mogu ići na sportske treninge.

Komentiraj