DETALJI NAPADA NA SRBE U VUKOVARU: Mladiće prskali suzavcem, mlatili palicama i čekićem

Nakon napada na mladiće srpske nacionalnosti, koji se dogodio u Vukovaru, napadači, barem za sada, neće završiti u istražnom zatvoru.

Sudac istrage naime mladićima je odredio mjere opreza, a na tu je odluku Državno odvjetništvo podnijelo žalbu.

Podsjećamo, napadači su na parkiralište hotela, noseći sa sobom drvene palice i čekiće, odjeveni u tamnu odjeću i s pokrivalima za glavu, skriveni iza drvenih kućica, pričekali navijača Partizana te njega i još dvojicu muškaraca poprskali suzavcem, te drvenim palicama i čekićima zadali više udaraca jednom od njih te se potom odvezli.

U priopćenju PU Vukovarsko-srijemske se kaže:

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru provelo je dokazne radnje prvog ispitivanja četvorice osumnjičenika i predloženo određivanje istražnog zatvora.

Na temelju kaznenih prijava Policijske uprave vukovarsko-srijemske, Policijske postaje Vukovar, podnesenih protiv prvoosumnjičenika (1995.) i drugoosumnjičenika (1996.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela pomaganje u pokušaju teške tjelesne ozljede iz čl. 118. st. 1. u svezi čl. 34. i 38. Kaznenog zakona, te protiv trećeosumnjičenika (1996.) i četvrtoosumnjičenika (1990.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela pokušaj teške tjelesne ozljede iz čl. 118. st. 1. u svezi čl. 34. Kaznenog zakona, provedene su dokazne radnje prvog ispitivanja osumnjičenika te je predloženo određivanje istražnog zatvora protiv prvoosumnjičenika i drugoosumnjičenika. (19. 5. 2020.)

Osnovano se sumnja da su prva dvojica osumnjičenika 14. svibnja 2020. u Vukovaru, oko 11,30 sati, a nakon što je prvoosumnjičenik na za sada neutvrđen način doznao da se u caffe baru u centru Vukovaru, nalazi muška osoba s kojim se prethodno sukobljavao zbog njegove pripadnosti navijačkoj skupini Grobari; u nakani da se s njim obračuna; okupio pripadnike njegove navijačke skupine Bad Blue Boys, kako bi fizički napali i teško tjelesno ozlijedili navedenu osobu te je po dogovoru s drugoosumnjičenikom, trećeosumnjičenikom i četvrtoosumnjičenikom i druge četiri, za sada, nepoznate muške osobe, prepustio im putničko kombi vozilo marke Opel Vivaro, koje je iznajmio istog dana.

Drugoosumnjičenik je potom, osnovano se sumnja, navedenim vozilom odvezao trećeosumnjičenika i četvrtoosumnjičenika te ranije navedene druge nepoznate osobe do Trga Republike Hrvatske bb na parkiralište hotela, gdje su noseći sa sobom drvene palice i čekiće, odjeveni u tamnu odjeću i s pokrivalima za glavu, skriveni iza drvenih kućica, pričekali ranije navedenu mušku osobu radi koje su se i okupili.

Kada je on zajedno s još dvije muške osobe izašao na parkiralište, navedeni osumnjičenici su, u cilju da ga teško tjelesno ozlijede, prišli im te svu trojicu poprskali sprejem suzavac u predjelu lica, a potom drvenim palicama i čekićima zadali više udaraca po glavi i tijelu navedenoj muškoj osobi. Drugoosumnjičenik se zatim udaljio, a potom po uputi prvoosumnjičenika preuzeo vozilo i odvezao ga u ulicu Šamac, gdje su ga po dogovoru čekali trećeosumnjičenik i četvrtoosumnjičenik te su se svi zajedno odvezli vozilom.

Nakon provedenih dokaznih radnji prvog ispitivanja, ovo državno odvjetništvo predložilo je sucu istrage Županijskog suda u Vukovaru određivanje istražnog zatvora protiv prve dvojice osumnjičenika iz zakonske osnove propisane u čl. 123. st. 1. t. 3. Zakona o kaznenom postupku, no sudac istrage je rješenjem odbio navedeni prijedlog i odredio im mjere opreza iz čl. 98. st. 2. t. 3., 4. i 9. Zakona o kaznenom postupku. Državno odvjetništvo podnijelo je žalbu protiv tog rješenja suca istrage.