DESET GODINA VLADAVINE: Kim Jong-un hoda diktatorskim stopama oca i djeda

Prije deset godina umro je sjeverokorejski diktator Kim Jong-ill, a njegov sin Kim Jong-un koji je preuzeo vlast unatoč nekim nadama nastavio je autoritarnim stopama oca i djeda.

Izvor: Media servis

Nakon što je prije deset godina u 69 godini umro sjevernokorejski diktator, a njegov 27 godišnji sin Kim Jonfg-un najavljen kao nasljednik mnogima željnim otvaranja zemlje porastao je optimizam. Ipak deset godina poslije, zemlja je i dalje izolirana, narod na rubu gladi, a zemlja je međunarodni izopčenik zbog konstantnih prijetnji razvojem nuklearnog oružja.

Mladi vođa građanima je obećao da više “nikada neće stezati remen”, a zatim je uslijedio obračun s neistomišljenicima i čišćenje najbližeg kruga suradnika. Novi vođa oženio je popularnu pjevačicu u pokušaju približavanja javnosti. Središnje postignuće je nastavak razvoja nuklearnog naoružanja zbog čega je zemlja konstantno pod sankcijama.

Ne prestaje provocirati nenaklonjene susjede i njihove saveznike, a čak je i Donald Trump pregovarao Kimom o raketama. Nove izazove donijela je pandemija zbog koje je diktator zatvorio zemlju izlažući je nedostatku namirnica.