DEMOGRAFSKA OBNOVA: Što može učiniti Šuica da bi se nešto promijenilo?!

“U Hrvatskoj ćemo imati još veću motivaciju što je taj portfelj dodijeljen upravo nama da bismo taj problem pokušali početi rješavati”, kaže u razgovoru za HRT  Dubravka Šuica, koja je imenovana za potpredsjednicu Euoropske komisije za demokraciju i demografiju.

“Razumijemo da je to horizontalni problem u svim državama EU-a, ali je posebno izražen u državama srednje i istočne Europe. Hrvatska je također pogođena tim problemom, ali mislim da ima šanse da to riješimo u idućem petogodišnjem razdoblju”, dodaje.

Pojašnjavajući način rješavanja problema Šuica je kazala da su svi povjerenici, pa i ona, dobili pismo s konkretnim zadacima predsjednice Von der Leyen u kojem piše što se treba raditi. “Očekuje se da će se u prvih šest mjeseci napraviti pregled situacije, istraživanje, koje će pokazati kakvo je stvarno stanje u svim državama EU-a. To će biti baza temeljem koje ćemo određene korake poduzeti”, rekla je za HRT.

Demografska promjena zaista je problem, kaže, te da je povezana s demokracijom i participacijom, odnosno sudjelovanjem građana u demokratskim procesima, a i s vjerom građana u demokratske institucije. “To je ono što mi je zadatak u ovom petogodišnjem razdoblju – približiti građanima Europske unije europske ideje, ali ih i osnažiti u demokratskim procedurama i procesima, kazala je, ali i pojasnila o čemu je riječ u projektu “Konferencija za budućnost Europe”.