DAVOR FILIPOVIĆ: “Kod novih paketa mjera, uzet ćemo u obzir ponašanje poduzetnika”

U emisiji “A sada Vlada” na Hrvatskom radiju gostovao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, te naglasio kako zbog stanja u kojem se neopravdano dižu cijene Ministarstvo razmišlja o svojim crnim listama.

– Slovenija je to dobro napravila putem nevladinih organizacija. Mi smo angažirali šest udruga koje na svojim stranicama mogu objavljivati sve one koji ne rade u korist potrošača i “love u mutnom”. Mi ćemo razmotriti i da Ministarstvo gospodarstva objavi svoju listu – rekao je Filipović za HRT.

Dodaje, međutim, da je u Sloveniji cijena električne energije gotovo 60% viša nego u Hrvatskoj, a inflacija je ispod 10% i pada, dok kod nas raste.

– Nadam se da građani neće ići preko granice kupovati u Sloveniji, očekujem da će zbog Vladinih poteza doći do smanjivanja razina inflacije.

“Kod novih paketa mjera, uzet ćemo u obzir ponašanje poduzetnika”

HEP kaže da podnosi veliki teret vezano uz energetsku krizu. Govoreći o pitanju zelene energije, ističe da je pokrenuto pitanje proizvodnje struje iz geotermalne energije i to raspisivanjem natječaja prošloga tjedna, a što bi, ako istraživanja budu uspješna, moglo donijeti i do 400 milijuna eura novih investicija.

– Što se tiče mjera oko ograničavanja cijena energenata, procjenjivat ćemo što se događa, čvrsto ćemo stajati i uz građane i uz poduzetnike. U razdoblju iza 31.3. vidjet ćemo kako se stvari razvijaju. Uzet ćemo u obzir ponašanje poduzetnika, u cijelom razdoblju otkako su mjere na snazi. Ne može se očekivati od Vlade da kontinuirano pomaže, a da netko poseže sve dublje u džepove naših građana. To ćemo uzeti u obzir kada ćemo razmišljati o kalibriranju novog paketa mjera.