DAVOR BOŽINOVIĆ: Čak je 85 posto korupcijskih kaznenih djela više nego lani

Iako je u Hrvatskoj manje razbojništava i ubojstava, policija bilježi čak 85 posto više korupcijskih kaznenih djela u odnosu na isto razdoblje protekle godine.

Rekao je to među ostalim, gostujući u Dnevniku HTV-a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović-

– Kad govorimo o djelima korupcije, gospodarskog kriminaliteta, krijumčarenja ljudi, tu nema puno prijava, svjedoka ni tragova. Tu dolazi do izražaja koliko su policijski službenici stručni, pedantni, uporni i analitični. Povećan je broj otkrivanja takvih djela, s druge strane vezano za klasični kriminal, tu je manji broj kaznenih djela što znači da je opće stanje sigurnosti u Hrvatskoj bolje. To znači da se ta djela rješavaju, rekao je Božinović za HTV.

– No kad se zareda nekoliko teških djela, onda se stvori percepcija, zato je bitna statistika, dodao je Božinović.

Policija bilježi 50 posto više djela krijumčarenja ljudi. Upitan hvataju li se “krupne ribe” i što se na temelju tih uhićenja uspjelo doznati o krijumčarskoj mreži, ministar je odgovorio:

– To vam je kao na svakoj peškariji, ima riba svih vrsta. Što se tiče nacionalnosti tih ljudi, više od 50 posto su stranci. Upravo kako bismo išli na tu oboritu ribu, mi iniciramo i predvodnici smo međunarodne suradnje zbog toga što se radi o organiziranim skupinama koje imaju svoje stožere izvan Hrvatske. Ove godine je uhićeno više od 660 takvih osoba i tu je jasna poruka da je hrvatska policija stručna i brza u otkrivanju, da dobro radi.

Božinović je rekao kako je posljedica toga da se migrantske rute pomalo okreću prema sjeveru.

– Ove godine bilježimo manji broj ilegalnih prelazaka, kazao je ministar.