DAVOR BERNARDIĆ: Zagrebom se loše upravlja – predlažemo manju cijenu pokaza ZET-a

Iz zagrebačkog ogranka udruge Socijaldemokrati osvrnuli su se na godinu dana mandata nove gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem.

Izvor: Media servis

Uz kritiku da se odluke donose presporo, saborski zastupnik Davor Bernardić kaže kako je nova vlast pokazala nesnalaženje.

“Gradom se loše upravlja. Možda to najbolje pokazuje činjenica da u zadnjih godinu dana nisu bili u stanju izabrati ni prve suradnike, a to su gradski pročelnici. Dakle, ako niste u stanju izabrati svoje gradske pročelnike, o čemu dalje pričamo.”

„Ono što ne želimo više gledati u Gradu je netransparentno donošenje Odluka, tajna kadroviranja u zagrebačkom Holdingu, kočenje razvoja, ukidanje stečenih prava, netransparentne i nezakonite otkaze, kao ni silne izgovore, opravdanja i nedonošenje Odluka! Nažalost sve to smo mogli vidjeti kod aktualne gradske vlasti u zadnjih godinu dana. Grad nažalost stoji u mjestu, malo prezentacije, nula realizacije. Upravljanje je loše i sporo, pa nisu u stanju godinu dana pročelnike izabrati, dakle prve suradnike. O čemu dalje da pričamo?“ upitao je Bernardić osvrćući se na aktualno stanje u Zagrebu.

Bernardić je predstavio prijedlog smanjenja cijene pokaza ZET-a.

„Svjedoci smo da je gorivo sve skuplje i da je vožnja automobilom sve skuplja. Za sutra je najavljeno novo poskupljenje. Stoga da bi potaknuli širu upotrebu javnog prijevoza moramo ga učiniti dostupnijim“ rekao je Davor Bernardić, koordinator udruge „Socijaldemokrati“ za Grad Zagreb, te predložio konkretno rješenje da cijena pokaza ZET-za zaposlene umjesto dosadašnjih 360 kuna bude 100 kuna, počevši od 1.7., privremeno, a najduže do kraja energetske krize.

„Ovo je prijedlog po uzoru na Njemačku. Povećat će se broj putnika u javnom prijevozu, a ne manje važno i to pogotovo danas na svjetski Dan zaštite okoliša, smanjit će emisiju stakleničkih plinova u Gradu, što je u skladu s europskim zelenim politikama. Ovo je i antiiflacijska mjera, koja će omogućiti radnicima i poslodavcima da mjesečno imaju više na raspolaganju 260 kuna. Đački, studentski i umirovljenički pokaz koštao bi 50 kuna mjesečno.“

Bernardić je istaknuo kako sredstva za taj projekt postoje, te ih moguće osigurati iz najmanje tri izvora: “Iz ušteda u zagrebačkom Holdingu i Gradu Zagrebu za koje smo čuli da su napravljene, iz europskih fondova za koje smo čuli da se bolje iskorištavaju u zadnjih godinu dana, i iz potpore države prema HŽ-u jer dio karte koji se tiče HŽ- također treba regulirati.“