DAVOR BERNARDIĆ: Tražili smo rigoroznije mjere – da su nas poslušali sada bismo izašli iz karantene

“Javio nam se čovjek, ima kredit za stan, rata je 3 000 kuna mjesečno, a banka mu je ponudila odgodu uz 2 000 kuna kamate. Znači za 6 mjeseci 18 000 kuna kredita i još 12 000 kuna kamate. Je li to moratorij ili je to ekstra profit i nepoštena zarada“, pitao se Davor Bernardić, čelnik SDP-a, za gostovanja na N1 Televiziji.

U Saboru će idući tjedan tražiti da se usvoji njihov prijedlog. Traže i povećanje slobodnog dijela plaće za blokirane, a za korisnike socijalne pomoći zaštitni dodatak od 750 kn mjesečno, te pomoć nezaposlenima i stalnim sezoncima.

“Tek jučer raspravljali su o našim prijedlozima, ali više mi je žao da je vladin paket mjera tek jučer usvojen. Reakcija je zakašnjela, puno njih nisu vjerovali državi, otpuštali su ljude, tražimo mjere i za njih, takvih je 20 tisuća“, kaže Bernardić za N1.

Bernardić kaže kako se SDP ponaša konstruktivno. “Odmah smo izašli s prijedlogom mjera, prije 3 tjedna pozvali smo na rigoroznije mjere, i da su nas slušali sad bismo izlazili iz karantene“, uvjeren je šef SDP-a.

Dodaje da SDP mora javno progovoriti o svim važnim stvarima, i da ako je prvi sastanak o koronavirusu bio 9. siječnja, imaju legitimna pitanja. “Moje je legitimno pitanje: Zašto kronično fali zaštitne opreme i zašto se kasnilo s mjerama dobra dva tjedna. Kada nema transparentnosti, događa se na ovo što se dogodilo u Splitu“, zaključuje Bernardić.

Poručio je i da nakon završetka pandemije više ništa neće biti kao prije. “Naučili smo da država može bez birokracije, treba sve digitalizirati. Pokazuje se i da ne možemo živjeti samo od turizma i potrošnje, i to uvozne. Treba nam domaća proizvodnja, treba potaknuti ICT i kreativnu industriju, ovo je prilika za novi početak Hrvatske“, zaključuje vođa oporbe.