DAVOR BERNARDIĆ: Situacija u Zagrebu je izuzetno ozbiljna

Ovoga ljeta u Gradu Zagrebu glavne teme su nepokošena trava, agresivni komarci, nezapamćena oluja i zaostalna stabla na javnim površinama. Gradske vlasti poručuju da je riječ o novom normalnom i da će se situacija riješiti, a građani i oporba negoduju.

Izvor: Media servis

O aktualnoj situaciji u metropoli razgovaramo s predsjednikom zagrebačkih Socijaldemokrata Davorom Bernardićem. Situacija u glavnom gradu je izuzetno ozbiljna, poručuje za Media servis predsjednik Gradske organizacije Socijaldemokrata.

“I činjenica je da da bez obzira što su ljudi, i ja osobno, priželjkivali promjene u Gradu Zagrebu, da su se one dogodile, ali na gore, mislim da su Tomašević i njegova ekipa pokazali potpunu nesposobnost. Ono što više žalosti je što se za njih barem pričalo da su nesposobni, ali pošteni. Nažalost, pokazalo se iz zadanjih pokušaja namještanja nekoliko natječaja da su izrazito korumpirani”.

Srušena i oštećena stabla koja se nakon nevremena uklanjanju s gradskih javnih površina, dijelit će se za ogrjev Zagrepčanima kojima je to najpotrebnije, jamče iz Gradske uprave. Bernardić na to kaže:

“Ako krenu ovim ritmom, vjerojatno će ta drvena građa biti spremna za građane Grada Zagreba negdje oko 2027. godine”. Osvrnuo se Bernardić i na nepokošenu travu u Zagrebu, ali i na rad Zrinjevca općenito”Nisu ni građani grada Zagreba glupi, pa ne može se izvlačiti na tropsku klimu, svi znamo dobro da Zagreb nije u tropskom pojasu, da je trava rasla i prije i da će rasti i poslije i da je grad nekada bio pokošen. To je svima vidljivo. Djeca se ne mogu igrati u niti jednom zagrebačkom kvartu, kućni ljubimci se izgube u toj travi. Oni koji muku muče s alergijama, ove godine im je još teže, jer ambozija nije počupana na vrijeme.

Također, dotrajalo drveće nije rezano na vrijeme od strane Zrinjevca i komunalnih službi, zato je i porušeno toliko stabala”. Efikasnost gradske vlasti, najbolje se vidi upravo na ovim temama, poručuje predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata.”Mislim da je njihova efikasnost sada došla u pitanju nakon što trava u gradu nije pokošena. Ako nisi u stanju pokositi travu, nemoj mi prodavati bajke da može napraviti nešto više za građane, jer jednostavno lažeš. I sve je pod njihovom vladavinom izuzetno netransparentno. Sjetite se natječaja za pročelnike, skrivali su se pod incijalima, dok su s druge strane uredno objavili podatke građana koji su aplicirali za sanaciju šteta. Zašto je to tako? Pa zato jer jedna pravila vrijede za njih, a druga za sve ostale građane”.

Inače, uslijed olujnih srpanjskih nevremena u Zagrebu je uništeno oko 2700 stabala koja će biti u cijelosti zamijenjena, a posadit će se i dvostuko više drveća diljem grada. Način je to na koji se Grad u budućnosti planira boriti s klimatskim ekstremima. Inače, na tu temu se oglasio i zagrebački Botanički vrt. Poručuju da je potrebno saditi što više, ali upozoravaju da to trebaju biti dobro i pažljivo odabrane vrste drveća koja će bolje podnositi “klimatska vremena” koja nas tek čekaju.

“Vrste stabala sađene prije 50 i više godina više “ne igraju” u ovo naše doba, pa je potrebno pametno saditi”, poručuju iz Botaničkog vrta. Također, njihovi botaničari stavili su se na raspolaganje šumarima po tom pitanju.

Cijeli razgovor s Davorom Bernardićem, koji se osvrnuo i na nadolazeće izbore, ali i mogućnost isticanja kandidature, poslušajte u nastavku:

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!